Annons

Bankjättarna täljer guld i börsturbulensen – nytt rekordkvartal

Wall Streets största banker redovisade i veckan sina bästa kvartal sett till handelsrelaterade intäkter på över ett årtionde. Totalt uppgick intäkterna till 33,4 miljarder dollar – nu räknar dock bankcheferna med en lugnare aktiemarknad för den resterande delen av året.

Det rapporterar Financial Times.

Det har varit en hektisk vår för aktiemäklarna på Wall Street – det märks i de amerikanska storbankernas kvartalsrapporter.
Det har varit en hektisk vår för aktiemäklarna på Wall Street – det märks i de amerikanska storbankernas kvartalsrapporter.Foto:Richard Drew

Bankjättarnas handelsavdelningar gynnades onekligen av paniken på aktie- och obligationsmarknaden i spåren av coronapandemin. 

De fem största bankerna – JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America och Citigroup – redovisade motsvarande 302 miljarder kronor i intäkter enbart relaterade till aktie- och obligationshandel för det andra kvartalet. 

Det dämpade i sin tur slaget mot bankernas resultaträkning när de tvingades till avsättningar på över 181 miljarder kronor för att täcka eventuella kreditförluster.

Bankcheferna tror nu på något lugnare marknader för resterande delen av året. JP Morgan rapporterade en vinsttillväxt på 80 procent för handelsverksamheten jämfört med samma kvartal ifjol, men bankjättens vd James Dimon meddelade analytikerna att de kan räkna med ”en halvering” som en prognos för framtiden, enligt Financial Times. 

Även andra banktoppar resonerade enligt samma linje, skriver FT, men de noterar att det finns några saker som kan orsaka turbulens på marknaden. Bland annat nämns det amerikanska presidentvalet i november, spänningarna mellan stormakterna Kina och USA samt en betydande ökning i antalet coronafall i USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?