Annons

Bankfrossa i Lettland - centralbankschefen gripen

Efter tio år är bankfrossan tillbaka i Lettland, där såväl Nordea, Swedbank och SEB är stora aktörer.

Centralbankschefen har gripits och landets tredje största bank anklagas för korruption och brott mot Nordkoreasanktioner.

Bild:Roman Koksarov

På söndagen greps Ilmars Rimsevics, chef för Lettlands centralbank Latvijas Banka. Redan i fredags genomsökte finanspolisen hans hem och kontor, enligt uppgifter från det statliga tv-bolaget LTV.

President Raimond Vejonis har enligt LTV kallat till ett säkerhetsmöte på grund av läget i Lettlands banksektor, medan både finans- och ekonomiministrarna uppmanar Ilmars Rimsevics att träda tillbaka för att inte försämra landets internationella rykte.

”Varje dag som Rimsevics sitter kvar i centralbankens ledning försämras läget betydligt. Jag tror att det skulle vara klokt om han, i alla fall under undersökningen, kliver tillbaka”, sa finansminister Dana Reizniece-Ozola på söndagen enligt den lettiska affärstidningen Dienas Bizness.

Den 52-åriga Ilmars Rimsevics tillbakavisar enligt sin advokat gripandet som ”helt klart illegalt”.

Han har arbetat i centralbanken ändå sedan han tog sin mastersexamen i USA 1992, först som vice centralbankschef och sedan 2001 chef. Han har också suttit med i ECB-rådet sedan 2014, då Lettland införde euron.

ECB ville på måndagen inte kommentera gripandet, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Bankfrossan utlöstes förra veckan, när USA:s finansministerium krävde sanktioner mot Lettlands tredje största bank, ABLV. Banken misstänks ha hjälpt kunder göra affärer Nordkorea trots FN:s sanktioner på grund av ledaren Kim Jong-uns kärnvapensprängningar.

”Olaglig finansiell aktivitet i banken har inkluderat transaktioner för parter med anknytning till USA- och FN-betecknade enheter, varav några är inblandade i Nordkoreas anskaffning eller export av ballistiska missiler”, skrev finansministeriet i förra veckan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Finansministeriet anklagar vidare bankens ledning för att systematiskt ha mutat statstjänstemän.

”ABLV har etablerat penningtvätt som en grundpelare i bankens affärsmetoder.”

USA:s anklagelser har orsakat likviditetskris i ABLV. Därför stoppade Europeiska centralbanken, ECB, på måndagen bankens alla betalningar.

”Det betyder att ett förbud temporärt och tills vidare har ålagts mot alla ABLV:s betalningar och är nu i kraft. De senaste dagarna har det varit en skarp försämring av bankens finansiella situation”, skriver ECB i ett pressmeddelande.

Därför tvingades ABLV på måndagen att belåna säkerheter och begära lån på 480 miljoner euro, nära 4,8 miljarder kronor, från centralbanken för att klara den akuta likviditetskrisen. Det uppgav presstalesmannen Arturs Eglitis till nyhetsbyrån Leta enligt Dienas Bizness.

Vid årsskiftet låg bankens likviditet på 1,7 miljarder euro, nära 17 miljarder kronor, enligt presstalesmannen.

ABLV:s ordförande Ernests Bernis sa i ett uttalande att banken var utsatt för en ”avsiktlig förtalskampanj” och ”aldrig har mutat statliga myndigheter”, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Tidigare har den lettiska bankinspektionen bötfällt tre banker som var inblandade i en banksvindel på motsvarande 8 miljarder kronor i Moldavien 2014.

I fjol bötfälldes fem lettiska banker för dålig kontroll kring transaktioner till Nordkorea.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?