ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankföreningen vill införa ny kod på marknaden

Branschorganisationen Bankföreningen och dess medlemsbanker inför en ny kod för ansvarsfull kreditgivning på konsumentkreditmarknaden. Koden innebär bland annat flera åtaganden beträffande utformningen av fakturor.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

"Bankföreningen och våra medlemsbanker vill med koden bidra till god kreditgivningssed, ta ansvar och gå före för god etik på konsumentkreditmarknaden. Vi hoppas nu att även andra aktörer som erbjuder krediter följer efter", säger Hans Lindberg som är vd för Bankföreningen.

Bland annat ska konsumenten, till exempel vid en kontokredit, kunna välja belopp att betala utan att lägsta belopp är ifyllt i förväg. 

Vidare ska möjligheten att delbetala inte lyftas fram på ett orimligt sätt och konsumenten ska inte, genom att råka betala fel belopp, riskera att hamna i kreditavtal som han eller hon inte avsåg.

Vid fakturaköp ska delbetalning inte vara det första alternativet. Dessutom ska banker som nyttjar kreditförmedlare i sina avtal med dessa reglera att kreditförmedlingen sker på ett etiskt godtagbart sätt.

"Det är oroande om förtroendet för kreditmarknaden sjunker i ljuset av de problem som myndigheter och andra pekat på under senare år. Inte minst viktigt är det att enskilda konsumenter inte hamnar i en situation av överskuldsättning. Därför har banker och finansbolag ett stort ansvar att agera etiskt på kreditmarknaden", betonar Bankföreningen.

Alla marknadsaktörer som erbjuder konsumentkrediter berörs inte av Bankföreningens nya kod.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies