ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankföreningen till attack: ”Slår hårt mot jobb och tillväxt”

  • Foto: Håkan Flank

Regeringen meddelade under lördagen att man ska införa en särskild bankskatt som ska ge 5 miljarder extra år 2022.

Ett olyckligt beslut som kommer slå hårt mot jobb och tillväxt, enligt Bankföreningen.

Di avslöjade på fredagen att regeringen skulle presentera en bankskatt för att finansiera en del av höjningen av försvarsanslaget. Regeringen har kommit överens med samarbetspartierna C och L, men utformningen är ännu inte klar. 

Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen, är kritisk till beskedet. 

”En bankskatt skulle slå hårt mot jobb och tillväxt. Tillfället är dessutom olyckligt då ekonomin nu är på väg in i en avmattning och det nya Baselregelverket för kapitaltäckning sannolikt kommer hålla tillbaka företagens kreditförsörjning”, säger han i en kommentar.

Under pressträffen med finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist konstaterade Peter Hultqvist att de fyra storbankerna under 2018 visade ett rörelseresultat på sammanlagt 112 miljarder kronor.

”Bankerna gör inga övervinster. De har lägre lönsamhet än de svenska börsbolagen i övrigt. Dessutom betalar de speciella avgifter, som är väl tilltagna och reserveras, för att staten ska kunna hantera finansiella kriser. Jag ser också att det saknas en legitim grund för en bankskatt. Vi kan inte ha ett skattesystem som innebär godtycklig straffbeskattning av enskilda verksamheter och branscher”, säger Hans Lindberg.

Storbankerna själva var sparsamma med kommentarer på lördagen. Nordea, som har huvudkontor i Finland men enligt finansministern ska behandlas på samma sätt som övriga banker vad gäller bankskatt, skriver i ett uttalande till Di att ”för oss är det en självklarhet att betala de skatter som gäller i de länder där vi är verksamma. Vad gäller det här förslaget kan vi inte kommentera det innan det har presenterats mer konkret.”

Swedbanks presschef Unni Jerndal hänvisar till ovannämnda uttalande från Bankföreningen när hon blir tillfrågad om Swedbanks kommentarer. I sammanhanget kan nämnas att ordföranden Göran Persson i senaste avsnittet av SVT:s Agenda, sänt i söndags, sa att ”det kanske inte är den klokaste finanspolitiska och konjunkturpolitiska åtgärden att i det här läget börja med något slags jakt på bankerna”.

”Vill de beskatta bankerna får de väl lägga fram ett sådant förslag, så får vi se om det fungerar”, konstaterade den före detta finans- och statsministern efter att skrattande ha konstaterat att få saker är så internationella som kapitalrörelser.

Handelsbanken säger enligt ett skriftligt presschefsuttalande till TT att ”Vi har inga synpunkter på olika politiska förslag. Vi följer de lagar och regler som gäller i de länder där vi är verksamma.”

SEB har Di i skrivande stund inte fått tag i.

Totalt ska försvarsanslagen öka med 25 miljarder kronor till år 2025 jämfört med nuvarande nivå, från 59 till 84 miljarder kronor per år i steg om fem miljarder per år, men hur de ytterligare 20 miljarderna per år ska tas in vill regeringen återkomma till.

TV: Sparekonomen Frida Bratt: Så kan småspararna drabbas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer