Bankföreningen till attack: ”Slår hårt mot jobb och tillväxt”

Regeringen meddelade under lördagen att man ska införa en särskild bankskatt som ska ge 5 miljarder extra år 2022.

Ett olyckligt beslut som kommer slå hårt mot jobb och tillväxt, enligt Bankföreningen.

Foto:Håkan Flank

Di avslöjade på fredagen att regeringen skulle presentera en bankskatt för att finansiera en del av höjningen av försvarsanslaget. Regeringen har kommit överens med samarbetspartierna C och L, men utformningen är ännu inte klar. 

Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen, är kritisk till beskedet. 

”En bankskatt skulle slå hårt mot jobb och tillväxt. Tillfället är dessutom olyckligt då ekonomin nu är på väg in i en avmattning och det nya Baselregelverket för kapitaltäckning sannolikt kommer hålla tillbaka företagens kreditförsörjning”, säger han i en kommentar.

Under pressträffen med finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist konstaterade Peter Hultqvist att de fyra storbankerna under 2018 visade ett rörelseresultat på sammanlagt 112 miljarder kronor.

”Bankerna gör inga övervinster. De har lägre lönsamhet än de svenska börsbolagen i övrigt. Dessutom betalar de speciella avgifter, som är väl tilltagna och reserveras, för att staten ska kunna hantera finansiella kriser. Jag ser också att det saknas en legitim grund för en bankskatt. Vi kan inte ha ett skattesystem som innebär godtycklig straffbeskattning av enskilda verksamheter och branscher”, säger Hans Lindberg.

Storbankerna själva var sparsamma med kommentarer på lördagen. Nordea, som har huvudkontor i Finland men enligt finansministern ska behandlas på samma sätt som övriga banker vad gäller bankskatt, skriver i ett uttalande till Di att ”för oss är det en självklarhet att betala de skatter som gäller i de länder där vi är verksamma. Vad gäller det här förslaget kan vi inte kommentera det innan det har presenterats mer konkret.”

Swedbanks presschef Unni Jerndal hänvisar till ovannämnda uttalande från Bankföreningen när hon blir tillfrågad om Swedbanks kommentarer. I sammanhanget kan nämnas att ordföranden Göran Persson i senaste avsnittet av SVT:s Agenda, sänt i söndags, sa att ”det kanske inte är den klokaste finanspolitiska och konjunkturpolitiska åtgärden att i det här läget börja med något slags jakt på bankerna”.

”Vill de beskatta bankerna får de väl lägga fram ett sådant förslag, så får vi se om det fungerar”, konstaterade den före detta finans- och statsministern efter att skrattande ha konstaterat att få saker är så internationella som kapitalrörelser.

Handelsbanken säger enligt ett skriftligt presschefsuttalande till TT att ”Vi har inga synpunkter på olika politiska förslag. Vi följer de lagar och regler som gäller i de länder där vi är verksamma.”

SEB har Di i skrivande stund inte fått tag i.

Totalt ska försvarsanslagen öka med 25 miljarder kronor till år 2025 jämfört med nuvarande nivå, från 59 till 84 miljarder kronor per år i steg om fem miljarder per år, men hur de ytterligare 20 miljarderna per år ska tas in vill regeringen återkomma till.

TV: Sparekonomen Frida Bratt: Så kan småspararna drabbas


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Här är vårdföretagets storsatsning i Sverige

Kenneth Illvall är medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.
Kenneth Illvall är medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.

De har tredubblat omsättningen det senaste året. Nu satsar MediCheck, som ensamma erbjuder specialistläkare online, på fortsatt expansion.

– Vi ser att intresset och behoven är stora, satsningen ligger helt rätt i tiden. Det är ett gyllene läge, säger vd Thomas Ehrengren.

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

Sedan 2017 har MediCheck hjälpt svenskar med kroniska problem inom flera medicinska områden, som till exempel magsjukdomar, hudsjukdomar och allergi. Förra året närmast exploderade intresset för att få hjälp av specialistläkare på MediCheck med en tredubblad omsättning – ett år för tidigt sett till affärsplanen. Målet är att omsätta 150 miljoner kronor till 2023.

– Tillväxtresan började redan 2019 med målsättningen att växa rejält under 2021, men vi är redan inne i den fasen. Anledningen är att allt fler patienter upptäcker oss och märker att det funkar bra. Över 70 procent av patienterna stannar kvar, det ser vi som ett kvitto på hög kvalitet, säger Thomas Ehrengren.

Att MediCheck, som idag har 250 specialistläkare kopplade till tjänsten, satsat på specialistkompetens är ingen slump, menar medicinskt ansvarig läkare Kenneth Ilvall:

 – Många patienter med långvariga problem har svårt att få en vettig vårdkontakt med just specialister. Vi är den enda aktören som har kapacitet att distribuera möjligheten att träffa en specialist oavsett vart man bor, vi gör vården mer jämlik och kan med gott samvete säga att vi är ett bra komplement till primärvården.

Thomas Ehrengren, VD för Medicheck
Thomas Ehrengren, VD för Medicheck

”Enorm potential för en god affär”

Under våren genomför bolaget en investeringsrunda där målet är att tillföra 40 miljoner kronor i kapital för att expandera. Bland annat kommer ytterligare 50 digifysiska sjuksköterskemottagningar startas upp runtom i landet i samarbete med en av Sveriges största apoteksaktörer. Där kommer möjlighet till undersökningar, provtagning och vaccinering finnas. Utrullningen går fort och sedan oktober har man redan etablerat 23 mottagningar runt om i landet. 

– I första hand kommer kapitalet satsas på att etablera MediCheck som ledande aktör inom digifysisk vård för patienter med långvariga medicinska problem och kroniska sjukdomar. Vi kommer också succesivt att investera i både teknik och kompetens samt förbereda oss för att ta delar konceptet till andra marknader utanför Sverige, säger Ehrengren. 

I dina ögon, varför är MediCheck en bra investeringsmöjlighet?

– Dels för att detta är en snabbt växande marknad med enorm potential för en god affär, dels investerar man i en god sak och gör något bra både för patienterna och för samhället. För oss är samhällsperspektivet enormt viktigt eftersom den vård vi utför kan frigöra tid för andra delar av vården.

”Utifrån patienternas behov”

Ungefär hälften av svenskarna beräknas ha kroniska besvär, så behoven är stora – samtidigt som det råder en brist på specialister. Tack vare dagens tekniska möjligheter övervinner MediCheck problematiken, anser Ilvall:

– Fler specialistläkare får möjlighet att arbeta nära med patienter de har relevant utbildning för. Vi återför kompetens till vårdsystemet och till patienterna, utan geografiska begränsningar, säger han.

Förutom planerna på ökad digifysisk vård och framtida expansion i andra länder är ett kortsiktigt mål att skala upp affären. Redan idag tillhandahåller man psykiatritjänster till HVB- och särskilda boenden och planen är att i större utsträckning erbjuda sina tjänster till företag, försäkringsbolag samt omsorg.

– Det vi ser framåt, är att bredda och anpassa olika tjänstekoncept för olika kronikergrupper. Vi bygger ett bolag utifrån patienternas behov så de får en så bra hälsa som möjligt.

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

 

 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?