1515
Annons

Bankföreningen till attack: ”Slår hårt mot jobb och tillväxt”

Regeringen meddelade under lördagen att man ska införa en särskild bankskatt som ska ge 5 miljarder extra år 2022.

Ett olyckligt beslut som kommer slå hårt mot jobb och tillväxt, enligt Bankföreningen.

Foto:Håkan Flank

Di avslöjade på fredagen att regeringen skulle presentera en bankskatt för att finansiera en del av höjningen av försvarsanslaget. Regeringen har kommit överens med samarbetspartierna C och L, men utformningen är ännu inte klar. 

Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen, är kritisk till beskedet. 

”En bankskatt skulle slå hårt mot jobb och tillväxt. Tillfället är dessutom olyckligt då ekonomin nu är på väg in i en avmattning och det nya Baselregelverket för kapitaltäckning sannolikt kommer hålla tillbaka företagens kreditförsörjning”, säger han i en kommentar.

Under pressträffen med finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist konstaterade Peter Hultqvist att de fyra storbankerna under 2018 visade ett rörelseresultat på sammanlagt 112 miljarder kronor.

”Bankerna gör inga övervinster. De har lägre lönsamhet än de svenska börsbolagen i övrigt. Dessutom betalar de speciella avgifter, som är väl tilltagna och reserveras, för att staten ska kunna hantera finansiella kriser. Jag ser också att det saknas en legitim grund för en bankskatt. Vi kan inte ha ett skattesystem som innebär godtycklig straffbeskattning av enskilda verksamheter och branscher”, säger Hans Lindberg.

Storbankerna själva var sparsamma med kommentarer på lördagen. Nordea, som har huvudkontor i Finland men enligt finansministern ska behandlas på samma sätt som övriga banker vad gäller bankskatt, skriver i ett uttalande till Di att ”för oss är det en självklarhet att betala de skatter som gäller i de länder där vi är verksamma. Vad gäller det här förslaget kan vi inte kommentera det innan det har presenterats mer konkret.”

Swedbanks presschef Unni Jerndal hänvisar till ovannämnda uttalande från Bankföreningen när hon blir tillfrågad om Swedbanks kommentarer. I sammanhanget kan nämnas att ordföranden Göran Persson i senaste avsnittet av SVT:s Agenda, sänt i söndags, sa att ”det kanske inte är den klokaste finanspolitiska och konjunkturpolitiska åtgärden att i det här läget börja med något slags jakt på bankerna”.

”Vill de beskatta bankerna får de väl lägga fram ett sådant förslag, så får vi se om det fungerar”, konstaterade den före detta finans- och statsministern efter att skrattande ha konstaterat att få saker är så internationella som kapitalrörelser.

Handelsbanken säger enligt ett skriftligt presschefsuttalande till TT att ”Vi har inga synpunkter på olika politiska förslag. Vi följer de lagar och regler som gäller i de länder där vi är verksamma.”

SEB har Di i skrivande stund inte fått tag i.

Totalt ska försvarsanslagen öka med 25 miljarder kronor till år 2025 jämfört med nuvarande nivå, från 59 till 84 miljarder kronor per år i steg om fem miljarder per år, men hur de ytterligare 20 miljarderna per år ska tas in vill regeringen återkomma till.

TV: Sparekonomen Frida Bratt: Så kan småspararna drabbas

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Rättegången inleds – Bonnesen riskerar flerårigt fängelsestraff

Efter år av tystnad ska Birgitte Bonnesen nu göra upp – inte bara med åklagarna, utan även med Finansinspektionen, Stockholmsbörsen och Swedbank.

Det är inte hon som vilselett marknaden, utan ”Uppdrag granskning” som vilselett alla andra, hävdar den tidigare bankchefen.

Rättegång mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
Rättegång mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera