Annons

Bankfacken står tomma medan privatmarknaden växer

Bankfacken blir sakta men säkert färre i takt med att bankkontor läggs ner eller flyttar. Samtidigt växer marknaden för säkerhetsskåp i hemmet.

Bild:Mats Åstrand/TT, Claudio Bresciani/TT (montage)

I spåren av en sjunkande efterfrågan blir Sveriges bankfack sakta men säkert allt färre.

”Efterfrågan har gått ner kraftigt och fortsätter att gå ner. Strax under hälften av de bankfack vi har är uthyrda idag. Vi har bankfack på nästan alla våra kontor, men när vi bygger nya kontor så bygger vi inga bankfack”, säger Frank Hojem, presschef på SEB.

Digitalisering är glödhett i banksektorn och inte heller bankfacken klarar sig undan digitaliseringsvågen.

”Det vi har gjort är att dels att erbjuda kunderna digitala förvaringslösningar. Vi har samarbete med en tjänst som heter avtal24 där man fysiskt kan förvara sitt testamente men komma åt det digitalt. Vi erbjuder också säkerhetsskåp hemma om man har behov av det”, säger Frank Hojem.

Även på Swedbank och Handelsbanken målar man upp en liknande bild.

”Efterfrågan på bankfack har sjunkit de senaste åren och det finns inget i dagsläget som tyder på att den trenden skulle ändras. En starkt bidragande orsak till det är att olika fysiska handlingar som man använde bankfacken till har ersatts av olika digitala lösningar. Så behovet av att ha ett säkert ställe att lägga fysiska ting har minskat”, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

”Efterfrågan på bankfack avtar sakta, men försvinner inte. Handelsbanken har över 400 lokalkontor runt om i landet. Andelen uthyrda fack varierar över landet men är totalt sett ungefär oförändrad, men det beror till stor del på att det totala antalet fack minskar i takt med att kontoren byter lokaler eller när kontor slagits samman”, skriver Mats Olsson, presskontakt på Handelsbanken, i ett mail.

När det gäller säkerhetsskåp i hemmet har SEB ett samarbete med säkerhetsbolaget Gunnebo. Enligt Karin Wallström Nordén, kommunikationschef på Gunnebo, står privatpersoner för en liten, men växande, del av bolagets affär.

”Den stora delen av vår affär är inte till privatpersoner utan till banker och finansiella institutioner. Men det är klart att när bankerna stänger ner bankfack i sina lokaler har efterfrågan för säkerhetsskåp i hemmet ökat”, säger hon.

Ser ni privatmarknaden som ett växande affärsområde?
”Det gör vi absolut och även utanför Sverige så är säkerhetsskåp till privatmarknaden en marknad under tillväxt. Vår vanligaste kanal till marknaden är att man köper ett kassaskåp hos en låssmed eller i en gör det själv butik som Clas Ohlson. Det är den vanligaste distributionskanalen om man ska titta på de stora volymerna”, säger Karin Wallström Nordén.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?