ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankfacken står tomma medan privatmarknaden växer

  • Foto: Mats Åstrand/TT, Claudio Bresciani/TT (montage)

Bankfacken blir sakta men säkert färre i takt med att bankkontor läggs ner eller flyttar. Samtidigt växer marknaden för säkerhetsskåp i hemmet.

I spåren av en sjunkande efterfrågan blir Sveriges bankfack sakta men säkert allt färre.

”Efterfrågan har gått ner kraftigt och fortsätter att gå ner. Strax under hälften av de bankfack vi har är uthyrda idag. Vi har bankfack på nästan alla våra kontor, men när vi bygger nya kontor så bygger vi inga bankfack”, säger Frank Hojem, presschef på SEB.

Digitalisering är glödhett i banksektorn och inte heller bankfacken klarar sig undan digitaliseringsvågen.

”Det vi har gjort är att dels att erbjuda kunderna digitala förvaringslösningar. Vi har samarbete med en tjänst som heter avtal24 där man fysiskt kan förvara sitt testamente men komma åt det digitalt. Vi erbjuder också säkerhetsskåp hemma om man har behov av det”, säger Frank Hojem.

Även på Swedbank och Handelsbanken målar man upp en liknande bild.

”Efterfrågan på bankfack har sjunkit de senaste åren och det finns inget i dagsläget som tyder på att den trenden skulle ändras. En starkt bidragande orsak till det är att olika fysiska handlingar som man använde bankfacken till har ersatts av olika digitala lösningar. Så behovet av att ha ett säkert ställe att lägga fysiska ting har minskat”, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

”Efterfrågan på bankfack avtar sakta, men försvinner inte. Handelsbanken har över 400 lokalkontor runt om i landet. Andelen uthyrda fack varierar över landet men är totalt sett ungefär oförändrad, men det beror till stor del på att det totala antalet fack minskar i takt med att kontoren byter lokaler eller när kontor slagits samman”, skriver Mats Olsson, presskontakt på Handelsbanken, i ett mail.

När det gäller säkerhetsskåp i hemmet har SEB ett samarbete med säkerhetsbolaget Gunnebo. Enligt Karin Wallström Nordén, kommunikationschef på Gunnebo, står privatpersoner för en liten, men växande, del av bolagets affär.

”Den stora delen av vår affär är inte till privatpersoner utan till banker och finansiella institutioner. Men det är klart att när bankerna stänger ner bankfack i sina lokaler har efterfrågan för säkerhetsskåp i hemmet ökat”, säger hon.

Ser ni privatmarknaden som ett växande affärsområde?
”Det gör vi absolut och även utanför Sverige så är säkerhetsskåp till privatmarknaden en marknad under tillväxt. Vår vanligaste kanal till marknaden är att man köper ett kassaskåp hos en låssmed eller i en gör det själv butik som Clas Ohlson. Det är den vanligaste distributionskanalen om man ska titta på de stora volymerna”, säger Karin Wallström Nordén.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer