Annons

Bankerna vinnare – Nordea i topp

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång. Banksektorn var främsta draglok sedan ett nytt förslag till europeisk bankreglering offentliggjorts.

Ett genombrott i brexitförhandlingarna bidrog också till det goda marknadshumöret, liksom att den amerikanska kongressen åtminstone tillfälligt undvikit en nedstängning av den federala verksamheten.

Vid dagens slut var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,7 procent till nivån 1.610,8. För veckan i helhet summeras uppgången därmed till 1,2 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på fredagen till 17 miljarder kronor.

Storbankerna tog en överlägsen ledning i storbolagsindexet, vilket även var fallet i motsvarande index för de större europeiska börserna. Vassast i Stockholm var Nordea NDA SE +1,13% Dagens utveckling , som avancerade 2,8 procent. Därefter följde Swedbank SWED A +0,98% Dagens utveckling , Handelsbanken och SEB SEB A -0,28% Dagens utveckling med uppgångar på 1,7-2,7 procent. Endast Getinge kunde mäta sig med bankerna efter att ha avancerat 2,1 procent.

Det nya tilltänkta kapitalregelverket Basel IV, som publicerades på torsdagskvällen, verkar vara gynnsammare för banksektorn än väntat, enligt flera analytiker.

"Äntligen fick vi veta hur regelverket ska se ut. Det undanröjer ett stort mått av osäkerhet. Dessutom förefaller det vara något mer positivt för bankerna än många fruktat", sade Andreas Håkansson, bankanalytiker på BNP Exane Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nyheter som tolkades positivt kom också från brexitförhandlingarna, där de kvarvarande EU-länderna och Storbritannien kommit överens på viktiga punkter. Från USA meddelades vidare att kongressen godkänt en lag som håller den federala verksamheten öppen till den 22 december.

Bland dagens storbolagsvinnare märktes också Lundin Petroleum, som rekylerade upp 0,6 procent med stöd av stigande oljepriser. Största förlorare för dagen i storbolagsindexet var Electrolux ELUX B +1,01% Dagens utveckling och Essity, ned 2 respektive 1,3 procent.

Utanför OMXS30 hade gruvbolaget Lundin Mining en bra dag efter en period av nedgångar. Aktien steg 5,5 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum föll tillbaka 3,4 procent efter torsdagens kapitalmarknadsdagsdrivna lyft på nästan 12 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj.

Clas Ohlson köper in sig i Mathem och det två inleder ett strategiskt samarbete. Tanken är att kunderna ska kunna beställa delar av Clas Ohlsons sortiment via Mathem.se och få varorna levererade hem. Efter en initial uppgång retirerade aktien och stängde 2,3 procent ned.

Starbreezeaktien lyfte nästan 15 procent sedan bolagets förväntade storsäljare The Walking Dead visat ett efterlängtat livstecken. Enligt uppgift kommer någon form av trailer att visas till helgen som en del av vad som väntas bli en lång uppladdningskampanj fram till lansering under det andra halvåret 2018.

Spelsektorn fick ytterligare ett tillskott på fredagen när MAG Interactive debuterade på First North. Aktien sjönk 5,7 procent jämfört med priset i erbjudandet inför noteringen.

Ungefär lika mycket, fast i motsatt riktning, gick medicinteknikbolaget Sectra, vars orderingång ökade med 42,5 procent i det senaste kvartalet.


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?