Annons

Banker i USA vädjar om mer stöd

En grupp medelstora banker i USA vädjar till de federala myndigheterna att utöka insättningsgarantierna. Ett ”bredare slag mot bankerna” hotar annars.

USA:s finansminister Janet Yellen.
USA:s finansminister Janet Yellen.

I ett gemensamt brev till bland annat finansminister Janet Yellen, finansmyndigheten FDIC och centralbanken (Federal Reserve) skriver bankerna att garantin måste utökas till att gälla i två år.

”Detta skulle omedelbart stoppa det stora utflödet från mindre banker, stabilisera banksektorn och minska risken för fler bankkollapser betydligt”, skriver de i brevet.

Kollapsen för bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank nyligen har lett till en ström av pengar från landets mindre och mellanstora banker till de stora jättarna, som bedöms vara för stora för att gå omkull.

Bankerna bakom brevet varnar också för att om ytterligare en bank dras in i krisen skulle pengaflykten bli ännu större.

”Förtroendet för vårt banksystem som helhet måste omedelbart återställas”, skriver de.

Centralbanken meddelade i veckan att man tillsammans med amerikanska myndigheter går in med insättningsgarantier för att inte utsatta kunder ska bli drabbade i bankkraschen. Garantierna gäller dock bara under vissa villkor och under viss tid.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera