Annons

Banker har infört lånetak

Om två veckor fattar Finansinspektionen beslut om myndigheten ska gå vidare med skärpta amorteringskrav vid bostadslån. Men redan nu har sex banker infört ett så kallat skuldkvotstak, det vill säga ett maximalt belopp som kunden får låna i förhållande till sin årsinkomst.

"Det väcker utan tvekan viss irritation. Jag misstänker att bankerna införde detta i samband med hotet om att FI skulle införa ett tvingande krav", säger Håkan Larsson, ekonom hos Villaägarna, till Svenska Dagbladet.

SBAB och Danske Bank vill inte att kunderna lånar mer än 5,5 gånger den årliga bruttoinkomsten, visar en enkät som SvD gjort. SEB, Skandia, Swedbank och Länsförsäkringar har ett lägre tak: här får bostadsköparen låna max 5 gånger bruttoinkomsten.

Finansinspektionens föreslagna skärpta amorteringskrav med "skuldkvotskomponent" innebär att bostadsköparen som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst måste amortera 1 procent mer än nu.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?