1515
Annons

Banker bäst på Europabörser

Breda uppgångar präglade handeln i Europa där det regionala indexet Stoxx Europe 600 noterades 1,2 procent högre.

Banker, som var förra veckans stora förlorare, fanns bland bäst presterande sektor på måndagen.

Spanska Banco Santander och franska Société Générale klättrade 2,7 procent. Commerzbank och Deutsche Bank avancerade båda samtidigt 3,2 procent i Frankfurt.

Klockan 17 var FTSE 100 i London 0,8 procent upp. Franska indexet CAC 40 liksom Frankfurtbörsens DAX var då 1,4 procent högre.

I Storbritannien handlades biltillverkaren Fiat Chrysler upp 8,7 procent. Bolaget ska enligt uppgifter avstått från ett uppköpserbjudande där budet varit för lågt, skriver The Street. Enligt källorna ska flera andra bolag fundera på att lägga bud.

Resebolaget TUI steg 5 procent, även det i London, efter att Credit Suisse höjt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare underperform.

Frankrikeexponerade fastighetsjätten Unibail-Rodamco noterades för uppgång om 3,2 procent efter bolaget meddelat att det ska köpa tillbaka aktier till ett värde om 750 miljoner euro, vilka sedan ska makuleras.

Putin vill se närmare samarbete med Kim

Rysslands president Vladimir Putin vill att banden till Nordkorea stärks, rapporterar Sky News med hänvisning till den nordkoreanska statligt kontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin.

I ett brev till landets diktator Kim Jong-Un skriver Putin att de två bör arbeta för att ”utvidga de omfattande och konstruktiva bilaterala relationerna genom gemensamma ansträngningar”.

Brevet skickades lagom till nationella frihetsdagen, en högtid som firas i både Nord- och Sydkorea den 15 augusti.

Kim svarar i ett separat brev att de två länderna har vänskapsband som går tillbaka till när man besegrade Japan under andra världskriget, och att ”det taktiska och strategiska samarbetet, stödet och solidariteten” sedan dess nått en ny nivå.

Kim anser också att förmågan att mota hot och provokationer från ”fientliga militärmakter” är något som binder dem samman.

I juli i i år erkände Nordkorea formellt de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, som utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

Erkännandet ledde till att Ukraina omedelbart bröt sina diplomatiska förbindelser med Pyongyang.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera