1515
Annons

Banken: Räntan sänks nästa vecka

Stefan Ingves kan inte andas ut. Det anser Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson, som står fast vid att det kommer en räntesänkning nästa vecka. Hushållens konsumtion och exporten blir för svag nästa år för att inflationen ska närma sig målet enligt bankens senaste prognos.

Roger Josefsson, chefekonom Danske Bank Sverige.
Roger Josefsson, chefekonom Danske Bank Sverige.Bild:Danske Bank

Den svenska ekonomin saktar in de kommande åren. I Danske Banks konjunkturprognos som släpps på måndag spås tillväxten landa på 2 procent de närmaste två åren.

En anledning är att det inte blir fart på exporten enligt bankens chefsekonom Roger Josefsson. Även om kronan är svag ifrågasätter han att det skulle finnas tillräckligt utrymme för att stärka den svenska konkurrenskraften gentemot länder i Sydostasien och Östeuropa.

”Det är länder vi numera konkurrerar med och som har ett betydligt lägre löneläge”, säger Roger Josefsson. ”Även om kronan nu går svagt verkar det inte riktigt kompenserat för att vi har högre löneökningstakt.”

Tillväxten får heller ingen draghjälp från hushållens konsumtion, det som annars varit motorn de senaste åren. Stimulansåtgärderna är helt enkelt slut enligt Roger Josefsson.

”Vi har sänkt skatter, vi har sänkt räntor och så vidare. Den effekten tror vi avtar”, säger han.

Danske Bank varnar för en välbekant huvudvärk för Riksbanken - låg lönetillväxt, vilket översätts till lägre inflation när konsumenterna stänger plånböckerna.

Danske Bank spår nu att årssnittet för konsumentprisindex blir 1,3 procent nästa år och 1,4 procent 2018. Vid det senaste penningpolitiska mötet i slutet av oktober var Riksbankens prognos att inflationsmålet om 2 procent skulle vara uppfyllt 2018.

Därmed står Roger Josefsson fast vid att det kommer ytterligare en räntesänkning. Förutom en förlängning av tillgångsköpen med ytterligare ett halvår spår storbanken att reporäntan sänks med ytterligare 0,1 procentenheter redan vid nästa veckas möte.

Roger Josefsson pekar på att Riksbankens egen räntebana indikerar just en sådan sänkning.

”Eftersom inflationen fortsätter underskjuta deras prognoser utgår vi ifrån att de levererar det som de har indikerat”, säger han.

Att amerikanska Federal Reserve nu placerat sig tydligt på åtstramningsbanan efter decembermötet spelar mindre roll än Europeiska centralbankens senaste besked. Roger Josefsson anser att centralbankschefen Mario Draghi var tydlig med att ECB inte ser någon avmattning och påpekar att den totala tillgångsköpsvolymen nu blivit högre.

”Det är snarare högre press på Riksbanken”, säger Roger Josefsson.

Frågan är hur mycket mer Stefan Ingves kan göra. Kritiken mot den gasande penningpolitikens effektivitet är knappast ny och centralbanker runt om i världen signalerar att det börjar bli tomt i tanken.

”Man kommer till vägs ände om man ska fortsätta med exakt samma typ av penningpolitik. Det är fortfarande så att de har andra verktyg att ta till”, säger Roger Josefsson.

Valutainterventioner, helikopterpengar, japanska experiment med marknadsräntorna – verktygen som finns kvar i lådan skulle knappast välkomnas av Stefan Ingves internationella kollegor. Men Roger Josefsson tror inte att vi har sett slutet på okonventionell penningpolitik.

”Den här typen av åtgärder finns fortfarande men de ligger i väntan på betydligt sämre utsikter. Skulle vi få en konjunkturavmattning eller liknande skulle det kunna bli aktuellt”, säger Roger Josefsson.

https://infogr.am/7c18d545-1dbe-4c06-93ca-44a90b00e4d5


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?