Annons

Banken pantsatte Allra-direktörernas fastigheter – precis innan de greps

Ålandsbanken har i flera fall pantsatt Allra-topparnas fastigheter precis innan de greps, rapporterar Dagens Nyheter. Tilltaget är juridiskt tveksamt, eftersom banken på så sätt får förtur vid eventuella konkurser.

 

Bild:Jonas Ekströmer/TT

Det var Expressen som i förra veckan avslöjade att Alexander Ernstbergers lyxvilla var så kraftigt belånad att det inte fanns något värde för Kronofogden att säkra. 

Nu skriver DN att Ålandsbanken dagen före gripandet av Allra-vd:n utfärdade ett nytt pantbrev på fastigheten på 10 miljoner kronor. Han var då anhållen i sin frånvaro.

Det ska enligt kammaråklagare Thomas Hertzt inte handla om något nytt lån, utan snarare om att säkra upp att banken får tillbaka sina pengar vid en framtida konkurs.. Pantbreven är på totalt 45 miljoner kronor på villan, som är köpt för 50 miljoner kronor.

Enligt DN är fallet inte unikt. Banken har flera Allrachefer som kunder och i flera fall ska panter ha ställts ut strax innan personer gripits.

 ”Det kan under vissa omständigheter vara ett brott att tjonga iväg en pant när man inser att man är, eller är på väg att hamna på obestånd”, säger Thomas Hertz till DN.

Enligt Kronofogden är det inget att göra åt saken just nu.

”Vi kan bara konstatera att det är så, sen i förlängningen så får borgenärerna komma in och fundera på om det går att göra något åt”, säger kronoinspektören Mats Rosenqvist till DN.

Det var Ålandsbanken som tog över Allras fonder efter att bolaget kastats ur PPM-systemet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?