ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Banken: Botten är nästan nådd

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriserna närmar sig botten nu. Det förutspår Swedbank i en färsk analys, och pekar bland annat på säsongseffekter och köptryck inför det skärpta amorteringskravet.

Det är i Swedbanks veckobrev Strategi & Makroanalys som banken tittar närmare på den svenska bostadsmarknaden. Frågan är högaktuell i nästa vecka då färsk boprisstatistik för januari månad presenteras.

Bankens analytiker tror att en vändning av den fallande pristrenden kan skönjas i den kommande statistiken. En förklaring till det är att marknaden ofta gör en omstart i januari efter långa helguppehåll. Så skedde exempelvis efter höstmånaderna 2008 och 2011, som varit dystra på bostadsmarknaden.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

En annan faktor är att fler väntas vilja slå till innan det skärpta amorteringskravet träder i kraft den 1 mars i år. Framför allt gäller det storstäderna där låntagarnas skuldkvoter är högre och därför kan beröras av den nya kreditbegränsningen.

Swedbank pekar också på att mäklare under januari har rapporterat om ett högre intresse från potentiella bostadsköpare. Dessutom tyder Hemnets statistik på att ökningen av bostadsutbudet har stannat av under januari.

SEB:s syn på bostadspriserna, som lyftes fram i en rapport i veckan, är att prisfallet planar ut i mitten av året och att prisnedgången stannar på 10 procent.

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies