1515

Bankekonomer efterlyser en tidigare räntehöjning

Flera tunga ekonomer skulle gärna se en första höjning av reporäntan redan i år. Risken för överhettning av ekonomin börjar bli överhängande. Men förväntningarna på Riksbankens besked på torsdag är låga.

Bild:Jesper Frisk

"Jag tycker att de ska höja räntan nu, men det går inte för Riksbanken att komma med så överraskande besked. Det är något de måste kratta för", säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

På torsdag kommer Riksbanken med nytt räntebesked. Ekonomerna är överens om att det inte kommer att komma några överraskningar och att räntan lämnas oförändrad.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Den svenska centralbanken har länge kritiserats för sin expansiva politik med minusränta som av vissa kallas "extrempolitik".

Den svenska ekonomin går starkt. Både tillväxt och inflation har på senare tid visat sig bättre än förväntat. Det, tycker flera av de chefsekonomer som TT har talat med, bäddar för att Riksbanken redan på torsdag skulle kunna ge en signal som öppnar för en räntehöjning.

"Önskescenariot är att man börjar flagga för att räntehöjningar kommer att ske tidigare, säger Anna Breman", Swedbanks chefsekonom.

Hon får medhåll både från Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Anna Öster på Länsförsäkringar.

Väntar Riksbanken för länge finns det en övergripande risk för överhettning inom svensk ekonomi, enligt ekonomerna.

"Jag anser att det tyvärr är en ganska stor risk om Riksbanken väntar alltför länge. Det finns tydliga tecken i form av bristen på arbetskraft och självklart även husmarknaden. Jag tror att hushållen är beredda på att räntan ska gå upp lite", säger Anna Breman.

Samtidigt poängterar ekonomerna att det är viktigt att Riksbanken agerar mycket försiktigt.

"Marknaden skulle bli väldigt överraskad om de väldigt tydligt ändrar signalerna nu. Det är inte marknaden förberedd på och det vore olyckligt", säger Annika Winsth.

En följdeffekt av ett chockbesked skulle kunna bli stigande marknadsräntor och en stärkt krona, något som Riksbanken inte vill se.

Men att börja prata om det skulle möjliggöra en tidigare räntehöjning.

Riksbanken som låter inflationstrycket väga tungt i sina räntebeslut säger i dag att en höjning kommer först under andra halvan av nästa år. Flera av ekonomerna hoppas se en höjning tidigare än så, gärna redan vid mötet i oktober eller december.

"Om jag hade fått bestämma skulle jag ha höjt reporäntan med tio punkter redan på mötet i oktober och signalerat det vid mötet nu, så att hushåll och företag förstår vart vi ska och kan förbereda sig på det", säger Annika Winsth.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är mer tveksam till att en räntehöjning skulle vara möjlig före årsskiftet. Det vore forcerat, anser han.

"Det blir lite märkligt om Riksbanken ändrar räntan samtidigt som man köper statspapper. I så fall måste man avsluta obligationsköpen i förtid och det tror jag inte Riksbanken är beredd att göra", säger han.


Innehåll från SmartReturAnnons

Endast miljön och slutresultatet bryr sig om smart logistik

Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.
Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.

Vi tänker inte på det, men allt som transporteras vare sig det är mat, kläder eller möbler transporteras på en pall. Pallar som butiker inte alltid har ett system för att ta hand om. Lösningen är återanvändning och smart teknologi som gör returlogistiken mer transparent, effektiv, lönsam och miljövänlig.

Det rätta namnet på pallar är lastbärare och en vanlig träpall kan användas flera gånger. Den europeiska standardpallen kallas Europall, är gjord av trä och som importland har Sverige ett stort inflöde av dessa pallar.

– Branschen förändras snabbt, fokus på återanvändning snarare än återvinning växer. Marginalerna kommer inte att förbättras för vare sig industrin eller handeln, och hela den internationella leveranskedjan kommer att effektiviseras allt mer, säger Markus Jakobsson Sales Director SmartRetur. 

Linjär modell fungerar inte

Träpallarna är vanligtvis prissatta i leveransen, så handlarna kan använda dem som de vill. Eftersom butikerna inte har några system för att hantera stora mängder tenderar pallarna att ligga och ta plats bakom butikerna.

– Det här ger möjlighet för vissa pallhandlare att tjäna svarta pengar på att ta bort pallarna. Men det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt då upp till 40 procent av alla träpallar kastas i en sådan linjär, ekonomisk modell, förklarar Markus Jakobsson.

Cirkulär ekonomi i praktiken

Lösningen är återanvändning, eller en cirkulär ekonomimodell, där SmartRetur är ledande i Norden, säger Markus Jakobsson, 

– Det innebär att butikskedjorna hyr pallar som lagras, hämtas, repareras och kompletteras vid behov av uthyraren. Årstider och andra fluktuationer är därmed lättare att jämna ut och det blir stordriftsfördelar när flera spelare går samman hos SmartRetur. Det ger en smidig och mer kostnadseffektiv lösning. Smart Retur var först i Norden med att erbjuda en sådan slinga för Europall och revolutionerade därmed ”bakgårdsverksamheten” nästan över en natt. Idag ser vi till att hela 98 procent av lastpallarna återanvänds.

Varför är det smartare?

Återanvändning lönar sig då det är billigare att låta SmartRetur reparera en skadad träpall än att slänga den och köpa en ny. Företaget har ett IT -system som fungerar som bankkonto där kunderna kan se hur många pallar de har och i vilket skick de är i. Där kan de även köpa eller sälja pallar.

– Du kan sätta in pallar i Norge och ta ut dem i Sverige. Vi ser till att all transport är optimerad, så att bilarna inte kör tomma, det är en enorm miljöfördel som vi också rapporterar till våra kunder.

Framtiden är en plastpall

I Norge och Sverige har dagligvaruhandeln börjat använda en plastpall som håller längre än träpallarna. SmartRetur har implementerat plastpallen i Danmark.

– Vår plastpall är mer miljövänlig och ekonomisk, vi vet att det är en pallkvalitet som kommer att passa i många branscher. En plastpall håller 15–20 år, att jämföra med en träpall som håller 1-3 år. Vår lösning ser till att plastpallen går mellan grossister, lager och butiker i en helt sluten slinga som ger 100 procent kontroll, effektiviteten ökar och kostnaderna minskar, avslutar Markus Jakobsson.

Om SmartRetur

Vi tror att det bara är genom återanvändning och smart teknologi som vi kan göra returlogistiken mer transparent för våra kunder och samhället i stort. SmartRetur grundades 2001 i Norge och har även verksamhet i Danmark och Sverige. Totalt har vi 14 effektiva lager, 7 i Sverige. Vi hanterar cirka 15 miljoner enheter per år och vår omsättning 2021 uppskattas till 50 miljoner euro.  

www.smartretur.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmartRetur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?