Annons

Bankekonomer efterlyser en tidigare räntehöjning

Flera tunga ekonomer skulle gärna se en första höjning av reporäntan redan i år. Risken för överhettning av ekonomin börjar bli överhängande. Men förväntningarna på Riksbankens besked på torsdag är låga.

Bild:Jesper Frisk

"Jag tycker att de ska höja räntan nu, men det går inte för Riksbanken att komma med så överraskande besked. Det är något de måste kratta för", säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

På torsdag kommer Riksbanken med nytt räntebesked. Ekonomerna är överens om att det inte kommer att komma några överraskningar och att räntan lämnas oförändrad.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Den svenska centralbanken har länge kritiserats för sin expansiva politik med minusränta som av vissa kallas "extrempolitik".

Den svenska ekonomin går starkt. Både tillväxt och inflation har på senare tid visat sig bättre än förväntat. Det, tycker flera av de chefsekonomer som TT har talat med, bäddar för att Riksbanken redan på torsdag skulle kunna ge en signal som öppnar för en räntehöjning.

"Önskescenariot är att man börjar flagga för att räntehöjningar kommer att ske tidigare, säger Anna Breman", Swedbanks chefsekonom.

Hon får medhåll både från Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Anna Öster på Länsförsäkringar.

Väntar Riksbanken för länge finns det en övergripande risk för överhettning inom svensk ekonomi, enligt ekonomerna.

"Jag anser att det tyvärr är en ganska stor risk om Riksbanken väntar alltför länge. Det finns tydliga tecken i form av bristen på arbetskraft och självklart även husmarknaden. Jag tror att hushållen är beredda på att räntan ska gå upp lite", säger Anna Breman.

Samtidigt poängterar ekonomerna att det är viktigt att Riksbanken agerar mycket försiktigt.

"Marknaden skulle bli väldigt överraskad om de väldigt tydligt ändrar signalerna nu. Det är inte marknaden förberedd på och det vore olyckligt", säger Annika Winsth.

En följdeffekt av ett chockbesked skulle kunna bli stigande marknadsräntor och en stärkt krona, något som Riksbanken inte vill se.

Men att börja prata om det skulle möjliggöra en tidigare räntehöjning.

Riksbanken som låter inflationstrycket väga tungt i sina räntebeslut säger i dag att en höjning kommer först under andra halvan av nästa år. Flera av ekonomerna hoppas se en höjning tidigare än så, gärna redan vid mötet i oktober eller december.

"Om jag hade fått bestämma skulle jag ha höjt reporäntan med tio punkter redan på mötet i oktober och signalerat det vid mötet nu, så att hushåll och företag förstår vart vi ska och kan förbereda sig på det", säger Annika Winsth.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är mer tveksam till att en räntehöjning skulle vara möjlig före årsskiftet. Det vore forcerat, anser han.

"Det blir lite märkligt om Riksbanken ändrar räntan samtidigt som man köper statspapper. I så fall måste man avsluta obligationsköpen i förtid och det tror jag inte Riksbanken är beredd att göra", säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?