1515
Annons

Bankekonom varnar för tuff vinter

Riksbankschefen Stefan Ingves ser ut att avsluta sina snart 18 år som en av Sveriges tyngsta ämbetsmän med en serie ovanligt stora räntehöjningar.

”Frågan är om hushållen verkligen har förstått hur tufft det kan bli”, säger SEB:s strateg Seyran Naib.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Efter en rad hökaktiga uttalanden tror de flesta bedömare nu att Riksbanken dubblar styrräntan med en så kallad trippelhöjning på 75 punkter (0,75 procentenheter) på tisdag. Därefter väntas ännu trippelhöjning i november, plus ytterligare en mindre höjning till en topp för styrräntan på 2,50 procent i februari 2023 – när Erik Thedéen har tagit över som riksbankschef. 

Fast enligt prissättningen på marknaden kan det bli ännu mer. Där väntas en höjning på 90 punkter redan på tisdag – i praktiken 100 punkter – och fortsatta höjningar upp till en topp på 3,50 procent fram till nästa sommar.

Seyran Naib kan inte utesluta att räntemarknadens aktörer har rätt, åtminstone vad gäller tisdagens besked.

”Vi har satt sannolikheten för att de höjer med 100 punkter på tisdag till 3,5 procent”, säger hon.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, ser också en höjning med 100 punkter på tisdag som en påtaglig risk – även om både han och Naib tror det kommer att stanna på 75 punkter.

”Jag tycker att Riksbanken borde ha agerat mellan mötena i sommar. Vi har haft en rekordsvag krona. Vi har haft ett inflationstryck som hamnat på uppsidan och Riksbanken har missat. Den borde ha agerat tidigare”, säger Persson.

”Vi har ett inflationsmål på 2 procent och en inflation på 9 procent”, tillägger han. 

Han har dock förståelse för att den skenande inflationen har varit svårbedömd och konstaterar att så gott som hela den samlade centralbankseliten i västvärlden har trampat snett i sina bedömningar.

”Utmaningarna för Riksbanken – även ECB och Fed – är större än vi har sett på mycket, mycket länge.”

Naib varnar för att många hushåll är oförberedda på vad som är på väg att hända.

”Det blir en tung vinter för många och frågan är om hushållen verkligen har förstått hur tufft det kan bli”, säger hon.

I backspegeln kanske många hushåll borde ha dragit ned på semesterbudgeten i somras och använt pengarna till att bygga upp en buffert för att klara räntor och inflation i vinter i stället, enligt Naib.

”Det kanske hade varit bättre att spara de pengarna”, säger hon.

De som kommer ta mest stryk i den serie av inflations- och räntesmällar som nu står för dörren i kölvattnet på Ukrainakriget och den europeiska energikrisen är högt belånade hushåll med låga inkomster, enligt Naib. Särskilt unga bolånetagare i storstäder – bland vilka många redan betalar 2-3 procent extra i amorteringar på sina bolån.

Hon tror att diskussionen om sänkt eller slopat amorteringskrav nu kan ta fart, även om det i grunden skulle riskera att göra hushållens skuldbörda ännu tyngre att bära på sikt. 

Både Naib eller Persson tror att den utdragna epok av låg inflation och minusräntor på många håll i kölvattnet på finans- och eurokrisen är ett avslutat kapitel.

”Nu börjar nästa kapitel, där vi ska få ned inflationen från de här skyhöga nivåerna”, säger Naib.

En huvudvärk för Riksbankens direktion är att kronan faller när den globala riskaptiten viker ned sig, vilket eldar på inflationen via högre importpriser. Detta är ett problem som blir svårt att rå på på kort sikt, enligt Persson.

”Det är lite av ett valutakrig, även om fokus är på inflationen. Fast jag tror inte Riksbankens höjningar kommer få någon större effekt på kronan förrän mot slutet av året”, säger Persson.

Antagandet att kronan stärks mot slutet av året bygger på att ECB då kan tvingas lugna ned sig med räntehöjningar om Tyskland och eurozonen går in i en recession.

Ryssland: Ryska styrkor har lämnat Lyman

Ukraina uppger att landets styrkor gått in i staden Lyman som ligger i norra Donetsk, en av de regioner som Ryssland olagligen annekterade i fredags.

Kort därpå kom beskedet från Rysslands försvarsdepartementet att de ryska styrkorna nu lämnat staden.

Orsaken är enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, som citerar försvarsdepartementet, att de ryska styrkorna lämnat staden ”på grund av hotet att omringas”.

”Ukrainas luftburna styrkor har gått in i Lyman, Donetskregionen”, skrev det ukrainska försvarsdepartement strax innan på Twitter.

Donetsk är, tillsammans med Luhansk, Zaporizjzja och Cherson, alltså en av de fyra ukrainska regioner som Ryssland olagligen annekterade i fredags.

Lyman, som ligger cirka 16 mil sydost om Ukrainas näst största stad Charkiv, har varit under rysk kontroll sedan i våras.

Tidigare i veckan uppgav Ukrainas regionala militära ledare Andrij Kanasjevytj att staden Kupjansk i östra Charkivregionen helt återtagits. 

På annat håll har en konvoj med civila angripits för andra gången på två dagar i Ukraina. Minst 20 personer har dödats i angreppet omkring Kupjansk i Charkivregionen, uppger ukrainska myndigheter.

”Enligt preliminär information har 20 personer dött i bilarna . . . Ockupanterna attackerade civila som försökte fly artilleriangreppen. Denna grymhet går inte att rättfärdiga”, skriver Charkivs guvernör Oleh Synjehubov på Telegram.

Ryska styrkor har lämnat de delar av Charkiv som tidigare ockuperades, efter en framgångsrik ukrainsk motoffensiv i regionen i förra månaden. Men artilleriangreppen har fortsatt.

Under fredagen dödades 30 personer i en liknande attack mot en konvoj med civila i Zaporizjzja, som köade för att åka till ryskockuperade områden för att hämta släktingar och dela ut bistånd. 

Under fredagen kidnappades Ihoj Murasjov, chef för Zaporizjzja kärnkraftverk, av Ryssland, enligt anklagelser från Ukrainas statliga kärnkraftsmyndighet Energoatom.

Enligt Energoatom stoppades Murasjovs bil av ryska styrkor som försatte honom med ögonbindel och förde honom till en okänd plats.

Frihetsberövandet hotar säkerheten i Ukrainas och Europas största kärnkraftverk, säger Energoatomchefen Petro Kotin, som kräver att Ryssland friger Murasjov omedelbart.

Även Ukraina kräver att han släpps, och fördömer det ”olagliga kvarhållandet”.

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn, som under gårdagen annekterades olagligen av Ryssland tillsammans med ukrainska Cherson, Luhansk och Donetsk.

Ryssland har inte kommenterat anklagelserna. Internationella atomenergiorganet IAEA som har personal på plats i kärnkraftverket har inte bekräftat uppgifterna och har bett Ryssland redovisa vad som har hänt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera