1515

Bankdirektören som blev fotbollslegendar

Mesta mästarna är i sorg. Bankmannen och Malmö FF:s legendariska ordförande Hans Cavalli-Björkman har gått bort. 

”Det är inte enbart som framgångsrik bankdirektör Hans Cavalli-Björkman kommer att gå till historien”.
”Det är inte enbart som framgångsrik bankdirektör Hans Cavalli-Björkman kommer att gå till historien”.Foto:Håkan E Bengtsson

Som inbiten MFF-supporter har jag alltid hört berättelserna om våra starka män som formade klubben till vad den är i dag: Eric ”Hövdingen” Persson och Hans Cavalli-Björkman.    

Hans Cavalli-Björkman föddes 1928, utbildade sig till jurist, och började jobba på Skandinaviska Banken i Malmö på 50-talet, där han sedermera blev vd. Efter fusionen med Stockholms Enskilda Bank – då SEB bildades – fortsatte hans karriär inom Wallenbergs bank, där Hans Cavalli-Björkman var koncernchef i slutet av 80-talet.  

Men det är inte enbart som framgångsrik bankdirektör Hans Cavalli-Björkman kommer att gå till historien. 

År 1975 blev han ordförande för Malmö FF och han var sedan klubbens starke man i 24 år. Med Cavalli-Björkman som ordförande, och klassiska tränare som Roy Hodgson och Bob Houghton vid rodret, skördade klubben stora framgångar.

Under Cavalli-Björkmans tid som ordförande tog ”di blåe” fyra SM-guld och sex cuptitlar. Men den kanske största bedriften var att klubben år 1979 tog sig till final i Europacupen för mästarlag – det som i dag är Champions League. Här förlorade dock MFF mot Nottingham Forest med 1–0. 

Som hedersordförande fick Hans Cavalli-Björkman också se Malmö FF ånga på under 2010-talet, med nya Europaframgångar och SM-guld. År 2012 passerades ärkerivalen IFK Göteborg i maratontabellen (den sammanlagda poängställningen för alla allsvenska säsonger), och 2017 säkrade man sitt 20:e SM-guld och kunde därmed som enda lag i Sverige sy på sin andra stjärna på bröstet. 

Hans Cavalli-Björkmans syn på MFF och supportrarnas omättliga törst efter framgång och att segern är det enda målet, beskrivs bäst av hans klassiska citat:  

”Det som skulle utlösa karnevalsstämning i Borås leder till ett 'jaja' i Malmö.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?