1515
Annons

Bankchefen: “Blev rånade på allt”

Veckans resenär är Tove Zander, ny chef för segmentet unga på Swedbank

Den bästa resa jag gjort:

”Sälen i december 2018 när min man Kristofer friade. Sälen är en plats som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, har varit där alla vintrar sedan jag föddes och att då få säga ja till sitt livs största kärlek på den platsen var magiskt.”

Hit åker jag aldrig mer:

”Man ska aldrig säga aldrig, men just nu längtar jag inte efter semestrar som innebär att bo på hotell. Gillar verkligen inte att sova på hotell – jag föredrar egenlagad frukost framför hotellbuffé.”

Mitt första resminne:

”Vi skulle tälta med en annan familj på Bornholm när jag var 4, 5 år. På vägen dit övernattade vi i Malmö och då blev hela bilen rånad på allt, sovsäckar, tält, kläder mm. Det blev ingen tältsemester för familjen Zander på Bornholm den sommaren, vi bodde på hotell i stället till min stora förtret.”

Min senaste privatresa:

”Dubai. Det visade sig vara en plats som inte passar mig, det var för nybyggt och kändes för konstgjort för mig.”

Tre saker jag alltid packar ned:

”Mobilladdare, vattenflaska och hörlurar.”

Så reser jag hållbart/klimatsmart:

”I mitt tidigare arbete som vd för Unga Aktiesparare reste jag runt otroligt mycket i Sverige och valde i princip alltid tåg. Under mina tre år på UA besökte jag en till två platser i veckan och flög totalt tre gånger. Underskatta inte tåg, oftast kommer man in mitt i stan och kan gå eller ta en lokal buss till slutdestinationen. Ett stort plus är att man får väldigt bra arbetsro på tåg eftersom mottagningen på telefonen ofta svajar och väljer man tyst kupé kan man även unna sig en ‘gubbvila’.”

Mitt märkligaste reseminne:

”Hela min avgångsklass i gymnasiet hade som ‘sista natten med gänget’-aktivitet att bestiga Kebnekajse. Förstår fortfarande inte hur alla 25 kunde komma upp till toppen och överleva på powerbars i fyra dygn. Vi fick verkligen en sjukt bra sammanhållning i gruppen och delar minnen för livet.”

Mitt dyraste reseminne:

”När jag för några veckor sedan råkade ta tåget till Norrköping i stället för Nyköping. Förstod först när jag klev av i Norrköping att jag åkt fel, fick ta ett nytt tåg till Nyköping från Norrköping, blev jätteförsenad och fick ta taxi för att hinna dit jag skulle.” 

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands:

”Alligatorn i New Orleans smakade inte kyckling som alla andra hävdade, den var vidrig och otroligt seg. Syftet med resan var dock bra, vi hjälpte till att bygga hus för det familjer som drabbats av orkanen Katrina.” 

Något jag unnar mig som jag inte gör hemma:

”Tar alltid av mig klockan när jag har semester, de är en lyxig känsla att inte hålla koll på tiden.”

Ett ställe jag aldrig varit på, men skulle vilja se:

”Skidåkning i midnattssolen i Riksgränsen.”

Min bästa souvenir:

”Nyckelringar – piffar upp till exempel tråkiga vindsförrådsnycklar.”

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Gastrologik bommar igen – blir den andra tvåstjärniga krogen i år

Gastrologik på Östermalm i Stockholm stänger vid årsskiftet.

Därmed försvinner två av fyra restauranger med två stjärnor i franska Guide Michelin vid årets slut. Den andra är Oaxen Krog, som också ligger i Stockholm. 

Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.
Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.Foto:Gustaf Månsson

”Vi tog beslutet att 2022 blir vårt sista år när pandemin började klinga av i slutet av förra året”, säger kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

”Efter vårt tioårsjubileum förra hösten satte vi oss ned för att fundera på vad vi vill göra de kommande tio åren. Vi kom fram till att vi vill tillbringa dem på något annat sätt.” 

Kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr äger tillsammans 60 procent av Gastrologik. Resterande 40 procenten ägs av Patrik Hannell, företagare i Falkenberg.

Duon går nu skilda vägar, Anton Bjuhr flyttar till Torekov i Skåne. 

Under de dryga tio åren på Artillerigatan i Stockholm har deras restaurang gästats av såväl USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som rocksångaren Bruce Springsteen med band.

USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.
USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.Foto:Ginosphotos, Brad Barket

Några månader efter Clintons besök 2012 utsågs Gastrologik till Årets Affärskrog av Di Weekend.

”Det har varit många höjdpunkter under de här åren, men det är några som står ut”, säger Jacob Holmström.

”Den första stjärnan i Guide Michelin 2013 var en enormt stor sak. Det var en verklig bekräftelse. I och med det var vi en stjärnkrog och det kändes himla fint. En annan höjdpunkt var förstås när vi äntligen fick den andra stjärnan 2019. Det hade vi jobbat för länge då och det kändes som det aldrig skulle lossna.”

”Hillary Clintons besök var så klart häftigt. Hela kvarteret var avspärrat den dagen av säkerhetsskäl. Bruce Springsteens besök 2013 var också en milstolpe.”

Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.
Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.Foto:Gustaf Månsson

Hörnlokalen på Östermalm har sina begränsningar och om Gastrologik skulle tagit sats mot en tredje stjärna hade det krävts nya, större lokaler med andra resurser. Sådana blir snart lediga, Oaxen Krog & Slip på Djurgården är till salu. Men när det blev känt i våras hade krögarna på Gastrologik redan bestämt sig för att stänga och gå skilda vägar, enligt Jacob Holmström.

”Oaxen hade kunnat passa oss rätt bra, men jag vill personligen ta en paus från arbetet med att driva finkrog. Det är välbehövligt för familjelivet. Jag var 29 år när vi öppnade Gastrologik och Anton är något år äldre. Då hade ingen av oss familj eller var gifta, våra nuvarande fruar var våra flickvänner då.” 

Vad de ska göra i framtiden säger sig Jacob Holmström inte veta.

”Jag vill hitta den glöd som jag hade 2010 när vi satt och planerade den här restaurangen. När jag hittar den kommer det att hända igen att jag öppnar något.”

När Gastrologik och Oaxen stänger återstår endast två restauranger med två stjärnor i Guide Michelin, Aloë i Älvsjö och Vollmers i Malmö. Högsta betyg, tre stjärnor, är det bara en restaurang som har, Frantzén i Stockholm.

Under de senaste tre åren har fyra tvåstjärniga krogar försvunnit. Förutom de nämnda har Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin i Skåne Tranås lagts ned.

Den sista kväll som Gastrologik håller öppet blir den 17 december.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera