Annons

Bankbjässarna som skiner: ”De har utklassat alla andra”

Banksektorn har ett tungt år bakom sig på börsen och de senaste veckorna har bjudit på ytterligare avslöjanden om penningtvättshärvor som pressat aktierna. 

Men det finns undantag för den som lyft blicken, konstaterar Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.

JP Morgans vd Jamie Dimon.
JP Morgans vd Jamie Dimon.Foto:AP

 

Veckans penningtvättsavslöjanden kring SEB SEB A -0,79% Dagens utveckling i SVT:s Uppdrag Granskning visade sig vara mindre allvarliga än många hade befarat och aktiekursen steg i onsdags efter att programmet lagts ut på SVT Play. Trots det har börsvärdet krympt med 20-25 miljarder kronor sedan SEB för ett par veckor sedan gick ut med uppgifter om att ett tv-program var på gång.

”SEB säger att de har känt till allt det här och att man anmält till myndigheter. Det hjälper inte, man är rädd att det blir mer saker”, konstaterar Di:s börsexpert Agnetha Jönsson i Analyspodden.

”Jag gillar fortfarande SEB men det här kommer att tynga banken fram till nästa rapport”, fortsätter hon.

I veckan fick också norska storbanken DNB – Nordens största bank mätt i börsvärde – en släng av sleven. Aktien föll brant efter banken dragits in i en härva med misstänkta ekonomiska oegentligheter kring en isländsk fiskerikoncern och påstådd korruption i Namibia.

Vid sidan av alla penningtvätts- och korruptionsskandaler kämpar i synnerhet de europeiska bankerna med svaga balansräkningar och minusräntor. Desto bättre har det gått för de amerikanska jättarna.

”De har utklassat alla andra. De ligger alla i dollarområdet där du haft positiva räntor. Även om räntorna varit lägre i år än tidigare så går det väldigt bra nu”, säger Agnetha Jönsson.

”I USA har bankerna faktiskt gått bättre än index i år, det kan man inte säga i Europa”, fortsätter hon men räknar ändå med att Europa har chans att ta revansch nästa år när städarbetet kommit längre.

En revansch kanske kan anas även för den svenska ekonomin, där industrikonjunkturen kan ha bottnat. Av fredagens siffror för BNP-utvecklingen under tredje kvartalet går det också att dra en del positiva slutsatser enligt Di:s makroexpert Felicia Åkerman. 

”Nu steg bostadsinvesteringarna efter fem kvartal av nedgång, de har varit ett sänke för tillväxten. En stabil bostadsmarknad är också viktiga för hushållen”, säger hon.

Men frågar man hushållen - som Konjunkturinstitutet gjort - är läget ändå nästan nattsvart, i synnerhet när de ser på landets ekonomi. Förbryllande om man jämför med hur hushållen agerar, konsumtionen rullar på i ganska god takt.

”Det verkar handla mer om känslor än faktiskt beteende och faktisk konsumtion”, säger Felicia Åkerman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?