1515

Bankaktier rusar efter franska valet

Börserna i Europa lyfter på måndagen då marknaden till hög sannolikhet prisar in att mittenkandidaten Emmanuel Macron, globalist och EU-förespråkare, blir ny fransk president. Bank var bästa sektor.

Statyer utanför Frankfurt-börsen.
Statyer utanför Frankfurt-börsen.Bild:Michael Probst/TT

"Vi kan se fram emot en relativt stark utveckling för fransk och europeisk finanssektor under kommande dagar då den politiska risken minskar. Det är något som ska gynna samtliga europeiska aktiemarknader", skrev Fidelityförvaltaren Vincent Durel i ett mejlutskick, enligt Bloomberg News.

Oro för att Frankrike ska få en eurokritisk president, exempelvis Marine Le Pen, har hämmat utvecklingen för banksektorn under året. Ett franskt euroutträde skulle innebära att banker skulle få ändra valutaenheter på franska tillgångar.

"Vi anser att utfallet i den första valrundan är positiv för banker inom euroområdet överlag och franska italienska samt tyska banker kan väntas reagera mest positivt", skrev Goldman Sachs i en sektoranalys och lägger till att opinionsmätningar indikerar att Macron ser ut att bli vinnaren i nästa valrunda den 7:e maj.

Société Générale pekar på att Emmanuel Macron ser ut att ha drygt 60 procent av väljarnas stöd, mot Marine Le Pens knappa 40 procent. Den franska storbanken pekar på att marknaderna under de senaste veckorna oroat sig för en andra runda mellan EU-kritikerna Le Pen och Jean-Luc Mélenchon. Efter den första rundans resultat ska riskpremien för fransk politisk osäkerhet ned kraftigt, framhåller banken.

"Macron har en rejäl ledning över Le Pen inför den andra valrundan. För att ändra på utfallet krävs det antingen att opinionsundersökningarna har rejält fel (efter första rundan verkar detta mindre troligt), ett dramatiskt skifte i opinionen och/eller ett extremt lågt valdeltagande bland Macron-anhängare", skriver Société Générale.

Société Générale rekommenderar köp av storbolag i euroområdet, inte minst italienska samt regionens banker.

Kepler Cheuvreux har på måndagen höjt rekommendationen för europeisk banksektor till övervikt. Citi har bedömt att minskad oro för Europas ekonomi och krympta räntespreadar inom euroområdet ska stödja regionens banker.

Vid 10-tiden noterades börsen i Paris för en uppgång på omkring 4 procent med storbankerna BNP Paribas, Credit Agricole och Société Générale runt 8 till 9 procent högre.

I Frankfurt steg börsen 2,5 procent medan Deutsche Bank och Commerzbank lyfte 7 respektive 9 procent.

Börsen i Milano noterades mer än 3 procent upp och exempelvis avancerade Unicredit nära 9 procent.

Stockholmsbörsen var drygt 1 procent högre med de fyra storbankerna omkring 2 procent upp. Nordiska banker hade, tillsammans med schweiziska och brittiska kollegor, gynnats relativt övrig europeisk finanssektor av ett oförväntat negativt scenario, framhåller Goldman Sachs.

Londonbörsen steg 1,6 procent med finanssektorn drygt 2 procent upp. Zürichbörsen var upp i samma härad medan storbankerna Credit Suisse och UBS klättrade runt 4 procent.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?