Bank oroas över tyskstrejker

Avtalsrörelserna i Tyskland brukar gå ganska enkelt, men det kan bli annorlunda i år när IG Metall kräver möjlighet till kortare arbetstid, vilket arbetsgivarna inte vill gå med på. 

IG Metall har varslat om att de senare i veckan kommer att genomföra 24-timmarsstrejker och eftersom parterna står så långt ifrån varandra kan det bli en utdragen konflikt som riskerar att dämpa den tyska konjunkturen.

Det skriver den franska investmentbanken Natixis i ett marknadsbrev.

"Längre konflikter i industrin kommer troligen att dämpa sentimentet i tillverkningssektorn betydligt. Beroende på det slutliga avtalet kan det bli implikationer även på medellång sikt. När företagen redan beklagar sig över arbetskraftsbrist kan en ytterligare minskning av arbetskraftsutbudet också påverka utsikterna för investeringarna framöver", skriver Natixis.

De noterar att tidigare konflikter i tysk industri knappt lämnat några spår alls i industriproduktionen, men att det kan bli annorlunda denna gång eftersom frågan om arbetstidsförkortning mött kraftigt negativt motstånd från arbetsgivarna samtidigt som IG Metall gjort det till sin viktigaste fråga.

"Att hitta en lösning kan därför bli mycket svårare än normalt", skriver Natixis som tror parterna kan nå en kompromiss med ökad flexibilitet i arbetstiderna i utbyte mot en tillfällig arbetstidsförkortning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?