Annons

Bank of Japan varnar för låga bankvinster

Låg lönsamhet hos de finansiella instituten kan så ett frö till en ny finanskris.

Det sade Bank of Japans chef Haruhiko Kuroda på torsdagen enligt Reuters.

Japans centralbankschef Haruhito Kuroda.
Japans centralbankschef Haruhito Kuroda.Bild:Jacquelyn Martin/TT

Han sade att sammangåenden och konsolideringar kan vara bland alternativen för finansinstituten för att öka lönsamheten.

Med låg inflation och trög tillväxt har många centralbanker, inklusive BOJ, Fed och ECB, tvingats till icke konventionell penningpolitik.

Även om dessa åtgärder varit nödvändiga för att öka tillväxten så har den åtföljande kraftiga nedgången i räntor slagit mot vinstnivåerna och minskat marginalerna.

"En ny utmaning har framträtt i form av låg lönsamhet hos finansinstituten", sade han och tillade att den snabba tillväxten av skuggbanker och ny finansteknologi medför stora förändringar för det globala banksystemet.

"Denna utveckling indikerar att en ny form av finanskris skulle kunna hända i framtiden", sade han.

Uttalandena står i kontrast till hans tidigare som betonat att fördelarna av massiva stimulanser för ekonomin har uppvägt de potentiella negativa effekterna som slaget mot bankerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?