1515

Bank of Japan ändrar inte styrräntan – inför nytt verktyg för att dämpa långräntor

Den japanska centralbanken, Bank of Japan (BOJ), beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Foto:Shinji Kita

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker att BOJ skulle meddela om en oförändrad depositränta på torsdagen.

Depositräntan används för en del av bankernas överskottsreserver, för övriga delar är räntan 0,0 respektive 0,1 procent.

Centralbanken kommer också att fortsätta att köpa tillräckligt med statsobligationer för att hålla den tioåriga statsobligationen nära 0 procent. Fluktuationsbandet runt målet utökas till +-25 punkter runt målet, och BOJ introducerar också ett nytt verktyg, ”fixed rate purchase operations for consecutive days” som ett ”kraftfullt verktyg” för att sätta en övre gräns för räntan vid behov.

”Banken kommer att köpa nödvändiga belopp av JGB (japanska statsobligationer) utan att sätta någon övre beloppsgräns så att tioåriga JGB-räntor håller sig kvar runt noll procent”, skriver BOJ i pressmeddelandet.

Centralbanken slopar samtidigt målet att köpa ETF:er för 6.000 miljarder yen, men behåller den övre gränsen för dessa på på 12.000 miljarder yen. BOJ ska i fortsättningen endast köpa ETF:er som följer Topix-indexet.

BOJ åtar sig att fortsätta med de kvantitativa och kvalitativa penningpolitiska lättnaderna, med kontroller för räntekurvan (YCC) med sikte att uppnå prisstabilitetsmålet på 2 procent så länge det krävs för att bibehålla det målet på ett uthålligt sätt. 

Den monetära basen kommer att fortsätta expanderas till dess att det observerade konsumentprisindexet (KPI exklusive färska livsmedel) överstiger 2 procent och håller sig över målet på ett stabilt sätt.

BOJ kommer också att noga bevaka effekterna av covid-19 och kommer inte att tveka att vidta ytterligare lättnadsåtgärder vid behov. Banken räknar också med att de korta och långa policyräntorna kommer att ligga kvar på nuvarande, eller lägre nivåer.

Ledamoten Kataoka Goushi reserverade sig på fredagens beslut med hänvisning till att han ansåg att det var önskvärt att ytterligare stärka de monetära lättnaderna genom att sänka såväl korta som långa räntor.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?