Bank of England: Förbered er på lägre tillväxt på grund av corona

Storbritannien bör förbereda sig för lägre tillväxt då inverkan från coronaviruset blir allt tydligare. Det sade Mark Carney, avgående chef för Bank of England, i en intervju med Sky News.

Han sade att deras kontakter med storföretag visar på störningar i leveranskedjor och lägre aktivitet. Det är också mindre turism, vilket kan ses på gatorna i Storbritannien. 

”Vi antar att den globala tillväxten kommer att bli lägre än den annars skulle ha varit och att det kommer att slå mot Storbritannien”, sade han.

Indikatorer i Europa visar ännu inte på någon uppenbar försämring men en öppen ekonomi som den brittiska kommer att påverkas. 

”Det är för tidigare att säga vad det betyder för Storbritannien, eller magnituden”, sade han.

BOE bevakar noga brittiska banker så att de fortsatt är ett bra tillstånd och kan undvika en finanskris. 

När Carney, som i mitten av mars ersätts på mars av Andrew Bailey på chefsstolen, ombeds sammanfatta sin tid som chef sedan 2012, pekade han mot starkare arbetsmarknad, fallande hushållsskulder och stigande reallöner, medan produktiviteten förblivit svag. 

På frågan om brexit kommer att skada den brittiska ekonomin konstaterade han att vi inte vet ännu.

”Jag antar att det är för tidigt att säga. Jag tror att ekonomin kommer att gå igenom en tid av omorganisation. Det kommer att ha en inverkan en tid, men (är på lång sikt) för tidigt att säga”, sade han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?