1515
Annons

Bank of England: Brexitrisker kan leda till hårdare krav

De brittiska bankerna kan klara en oordnad brexit, men Bank of England är ändå redo att ytterligare skärpa det finansiella skyddsnätet.

Det skriver Bank of England, BOE, i sin finansiella stabilitetsrapport på tisdagen, enligt Bloomberg News.

BOE går vidare med sin planerade höjning av den kontracykliska kapitalbufferten från 0,5 till 1 procent och kommer att se över denna nivå igen i början av nästa år på grund av den "generella riskmiljön".

Den senaste höjningen av den kontracykliska bufferten, som börjar gälla i november 2018, kommer att kosta bankerna cirka 6 miljarder pund, även om det har resurserna och inte behöver ta in mer pengar från aktieägarna.

BOE redovisade samtidigt resultat från de senaste stresstesterna av brittiska finansinstitut, och för första gången sedan stresstesterna började genomföras klarade alla långivare testet. Barclays och Royal Bank of Scotland låg under en referenspunkt för systemkritiska banker, men åtgärder som vidtagits sedan slutet på 2016 innebär att de inte behöver ta in mer kapital.

Stresstestet inkluderade en kraftig nedgång i Storbritannien och globalt, en rekordstor nedgång i bostadspriserna och ett fall i pundet.

Financial Policy Committee, FPC, uppgav att även i detta scenario har bankerna tillräckligt med motståndskraft för att bibehålla utlåningen till konsumenter och företag, baserat på nuvarande kapital- och belåningsgrader.

"Stresstestscenariot förutser en rad makroekonomiska risker för Storbritannien som kan associeras med brexit" men FPC bedömer att "det brittiska banksystemet kan fortsätta att stötta den reala ekonomin genom en oordnad brexit".

Men kombinationen av en oordnad brexit och en allvarlig global recession och kostnader för vanskötsel kan resultera i mer allvarliga förhållanden än i stresstestet.

"Under sådana omständigheter skulle kapitalbuffertarna minska betydligt mer", skriver FPC.

FPC, som leds av BOE-chefen Mark Carney, uppger att det fortsätter att bedöma hoten från brexit. De varnar för att det kan bli svårt för instituten att till fullo begränsa riskerna på egen hand och att en snar överenskommelse om en implementeringsperiod skulle hjälpa till.

FPC varnade även för ogiltigförklarade försäkringskontrakt mellan Storbritannien och EU och ökade kostnader i samband med fragmentering av clearingverksamhet för derivat och andra kontrakt, som nu har London som bas.

Brexit är det dominerande inhemska hotet, men FPC lyfter även fram tillväxten i konsumentkrediter och underskottet i bytesbalansen, som gör att landet är sårbart för att globala investerare tappar aptiten för brittiska tillgångar. Det kan leda till att pundet försvagas och stramare finansiella förhållanden.

Globalt ser de risker från skuldnivåerna och högt uppdragna tillgångsvärderingar.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?