Annons

Bank of England: Brexitrisker kan leda till hårdare krav

De brittiska bankerna kan klara en oordnad brexit, men Bank of England är ändå redo att ytterligare skärpa det finansiella skyddsnätet.

Det skriver Bank of England, BOE, i sin finansiella stabilitetsrapport på tisdagen, enligt Bloomberg News.

BOE går vidare med sin planerade höjning av den kontracykliska kapitalbufferten från 0,5 till 1 procent och kommer att se över denna nivå igen i början av nästa år på grund av den "generella riskmiljön".

Den senaste höjningen av den kontracykliska bufferten, som börjar gälla i november 2018, kommer att kosta bankerna cirka 6 miljarder pund, även om det har resurserna och inte behöver ta in mer pengar från aktieägarna.

BOE redovisade samtidigt resultat från de senaste stresstesterna av brittiska finansinstitut, och för första gången sedan stresstesterna började genomföras klarade alla långivare testet. Barclays och Royal Bank of Scotland låg under en referenspunkt för systemkritiska banker, men åtgärder som vidtagits sedan slutet på 2016 innebär att de inte behöver ta in mer kapital.

Stresstestet inkluderade en kraftig nedgång i Storbritannien och globalt, en rekordstor nedgång i bostadspriserna och ett fall i pundet.

Financial Policy Committee, FPC, uppgav att även i detta scenario har bankerna tillräckligt med motståndskraft för att bibehålla utlåningen till konsumenter och företag, baserat på nuvarande kapital- och belåningsgrader.

"Stresstestscenariot förutser en rad makroekonomiska risker för Storbritannien som kan associeras med brexit" men FPC bedömer att "det brittiska banksystemet kan fortsätta att stötta den reala ekonomin genom en oordnad brexit".

Men kombinationen av en oordnad brexit och en allvarlig global recession och kostnader för vanskötsel kan resultera i mer allvarliga förhållanden än i stresstestet.

"Under sådana omständigheter skulle kapitalbuffertarna minska betydligt mer", skriver FPC.

FPC, som leds av BOE-chefen Mark Carney, uppger att det fortsätter att bedöma hoten från brexit. De varnar för att det kan bli svårt för instituten att till fullo begränsa riskerna på egen hand och att en snar överenskommelse om en implementeringsperiod skulle hjälpa till.

FPC varnade även för ogiltigförklarade försäkringskontrakt mellan Storbritannien och EU och ökade kostnader i samband med fragmentering av clearingverksamhet för derivat och andra kontrakt, som nu har London som bas.

Brexit är det dominerande inhemska hotet, men FPC lyfter även fram tillväxten i konsumentkrediter och underskottet i bytesbalansen, som gör att landet är sårbart för att globala investerare tappar aptiten för brittiska tillgångar. Det kan leda till att pundet försvagas och stramare finansiella förhållanden.

Globalt ser de risker från skuldnivåerna och högt uppdragna tillgångsvärderingar.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?