ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Bank lånar ut miljard till hållbara investeringar – för första gången

  • Lån till investeringar i ekologiska lantbruk, hållbara transporter, förnybar energi och energieffektiva fastigheter finns bland exemplen som kan få del av pengarna som banken tagit in genom den gröna obligationen. Foto: TT/pressbild

Sparbanken Skåne ska låna ut en miljard kronor till hållbarhetsinvesteringar inom bland annat energi, fastigheter och lantbruk bland bankens kunder. Finansieringen kommer från en så kallad grön obligation, den första i bankens historia.

Lån till investeringar i ekologiska lantbruk, hållbara transporter, förnyelsebar energi och energieffektiva fastigheter finns bland exemplen som kan få del av pengarna som banken tagit in genom den gröna obligationen. Alla områdena är kopplade till FN:s 17 hållbara utvecklingsmål i Agenda 2030.

Medan storbankerna redan sysslat med gröna obligationer sedan flera år är det något nytt i sparbanksvärlden, enligt Sparbanken Skånes finanschef Åsa Grundström.

– Vi är den första svenska sparbanken som gör detta. Som sparbank lånar vi ut pengar i vårt närområde och grundidén är att vi vill bidra till ett hållbart samhälle i vår del av Sverige, så tanken är att underlätta omställningen, säger hon.

Bankens egen miljöpåverkan på samhället sker till allra största del indirekt, via de investeringar som kunderna tar lån för att genomföra. Tanken är att det nya initiativet därmed också ska minska Sparbanken Skånes klimatavtryck i ett större perspektiv.

Den miljard som tagits in via den gröna obligationen kan jämföras med de 15-20 miljarder som banken löpande lånar upp på obligationsmarknaden. Åsa Grundström räknar dessutom med att ge ut fler gröna obligationer framöver.

– Tanken är att detta är den första obligation vi gör som är grön, men att vi framöver ska kunna ge ut mer under det gröna ramverket, säger hon.

Anledningen är att intresset bland investerare är stort för obligationer och andra lösningar som går till att finansiera hållbarhetssatsningar, enligt Åsa Grundström.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer