1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Bank lånar ut miljard till hållbara investeringar – för första gången

Sparbanken Skåne ska låna ut en miljard kronor till hållbarhetsinvesteringar inom bland annat energi, fastigheter och lantbruk bland bankens kunder. Finansieringen kommer från en så kallad grön obligation, den första i bankens historia.

Lån till investeringar i ekologiska lantbruk, hållbara transporter, förnybar energi och energieffektiva fastigheter finns bland exemplen som kan få del av pengarna som banken tagit in genom den gröna obligationen.
Lån till investeringar i ekologiska lantbruk, hållbara transporter, förnybar energi och energieffektiva fastigheter finns bland exemplen som kan få del av pengarna som banken tagit in genom den gröna obligationen.Foto:TT/pressbild

Lån till investeringar i ekologiska lantbruk, hållbara transporter, förnyelsebar energi och energieffektiva fastigheter finns bland exemplen som kan få del av pengarna som banken tagit in genom den gröna obligationen. Alla områdena är kopplade till FN:s 17 hållbara utvecklingsmål i Agenda 2030.

Medan storbankerna redan sysslat med gröna obligationer sedan flera år är det något nytt i sparbanksvärlden, enligt Sparbanken Skånes finanschef Åsa Grundström.

– Vi är den första svenska sparbanken som gör detta. Som sparbank lånar vi ut pengar i vårt närområde och grundidén är att vi vill bidra till ett hållbart samhälle i vår del av Sverige, så tanken är att underlätta omställningen, säger hon.

Bankens egen miljöpåverkan på samhället sker till allra största del indirekt, via de investeringar som kunderna tar lån för att genomföra. Tanken är att det nya initiativet därmed också ska minska Sparbanken Skånes klimatavtryck i ett större perspektiv.

Den miljard som tagits in via den gröna obligationen kan jämföras med de 15-20 miljarder som banken löpande lånar upp på obligationsmarknaden. Åsa Grundström räknar dessutom med att ge ut fler gröna obligationer framöver.

– Tanken är att detta är den första obligation vi gör som är grön, men att vi framöver ska kunna ge ut mer under det gröna ramverket, säger hon.

Anledningen är att intresset bland investerare är stort för obligationer och andra lösningar som går till att finansiera hållbarhetssatsningar, enligt Åsa Grundström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?