1515
Annons

Bank får smäll på fingrarna för räntereklam

Landshypotek Bank har brutit mot marknadsföringslagen och god kreditgivningssed. Det slår Konsumentverket fast i en bedömning där bolaget får kritik för två reklamer.

Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.
Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.Foto:Press

Vid ett tillfälle ska reklamen ha legat ute på tidningen Värmlands folkblads hemsida. I annonsen framgick krediträntan betydligt tydligare än den effektiva räntan enligt Konsumentverket då den var skriven i större textstorlek och fetmarkerad.

Enligt Konsumentverket har Landshypotek dessutom utelämnat den effektiva räntan och endast angett krediträntan vilket är i strid med konsumentkreditlagen.

”Verket anser även att marknadsföringen strider mot god kreditgivningssed och är otillbörlig enligt marknadsföringslagen”, skriver Konsumentverket i ett beslut som nyhetsbyrån Sirén tagit fram.

Konsumentverket kritiserar också Landshypotek för otillräcklig information gällande vilket konsumenter som kan ta del av bolagets lägsta ränta i samband med marknadsföring där det uppges att bolaget erbjuder ”ränta från 1,19 procent”.

”Detta kan vilseleda konsumenter om den faktiska kostnaden som krediten kan komma att medföra”, skriver Konsumentverket och uppger att Landshypotek därmed brutit mot god kreditgivningssed.

Landshypotek har nu fram till den sista juli på sig att inkomma med en redogörelse för de åtgärder bolaget tänker genomföra. Därefter tar Konsumentverket ställning till huruvida de frivilliga rättelserna är tillräckliga.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?