Annons

Bank betalar äldre par efter bedrägeri

Länsförsäkringar Bank har förlikats i Stockholms tingsrätt med ett äldre par som blivit lurade på nära en miljon kronor av bedragare, skriver Dagens Juridik.

Foto:Kallestad, Gorm

Det var i december 2018 som kvinnan blev uppringd av någon som sade sig vara från banken. Bedragaren lyckades på så sätt få tillgång till svarskoderna till kvinnans säkerhetsdosa. Totalt fördes 900.000 kronor sedan över från parets konton.

Länsförsäkringar uppmärksammade transaktionerna några dagar senare.

Men trots att paret, som är i 85-årsåldern, reklamerat den obehöriga transaktionen har banken inte betala tillbaka beloppet. Banken ansåg att kvinnan varit grovt oaktsam och särskilt klandervärd, skriver Dagens Juridik.

Efter att ha stämt banken har paret kommit överens med banken om att få tillbaka nästan hela summan: 138.000 respektive 738.000 kronor.

Stämningen lämnades in i början av november förra året. Det var cirka tre månader efter det att Högsta domstolen slagit fast att banker är skyldiga att betala tillbaka summan vid bedrägerier om kunden inte anses ha agerat särskilt klandervärt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera