Annons

Bank: Baselförslag slår hårt mot svensk BNP

Baselkommitténs föreslagna krav på kapitalgolv för kreditrisk i bankerna beräknas vid implementering ge en permanent minskning av svensk BNP med omkring 1 procent, motsvarande 45 miljarder kronor per år.

Det skriver Bankföreningen i ett pressmeddelande på måndagen med hänvisning till en rapport från analysföretaget Copenhagen Economics. På måndagen träffas Baselkommittén för att diskutera förslag på nya kapitaltäckningsregler.

"Totaleffekten av redan införda och nu planerade ökningar av kapitalkrav är enligt Copenhagen Economics ett varaktigt BNP-tapp på minst 2,6 procent och på kortare sikt kan effekten vara ännu högre", skriver Bankföreningen.

"Sverige har redan ett av världens strängaste regelverk för kapitaltäckning på grund av de särkrav som Finansinspektionen tillfört och de svenska bankerna är bäst kapitaliserade i Europa. Att ytterligare öka kapitalkraven får naturligtvis konsekvenser för ekonomin i Sverige, för jobb och tillväxt", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg i en kommentar.

Han uppmanar svenska myndigheter att värna svenska intressen i slutfasen av arbetet i Basel och kommande EU-förhandlingar.

Bankföreningen upprepar tidigare budskap om att konsekvensen av ett kapitalgolv skulle snedvrida incitamenten för utlåning mot mer riskfylld utlåning. Det påpekas likt tidigare att detta är något som slår särskilt hårt mot svensk banksektor "som genomgående har låg risk i sin kreditgivning".

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera