Annons

Bank: Baselförslag slår hårt mot svensk BNP

Baselkommitténs föreslagna krav på kapitalgolv för kreditrisk i bankerna beräknas vid implementering ge en permanent minskning av svensk BNP med omkring 1 procent, motsvarande 45 miljarder kronor per år.

Det skriver Bankföreningen i ett pressmeddelande på måndagen med hänvisning till en rapport från analysföretaget Copenhagen Economics. På måndagen träffas Baselkommittén för att diskutera förslag på nya kapitaltäckningsregler.

"Totaleffekten av redan införda och nu planerade ökningar av kapitalkrav är enligt Copenhagen Economics ett varaktigt BNP-tapp på minst 2,6 procent och på kortare sikt kan effekten vara ännu högre", skriver Bankföreningen.

"Sverige har redan ett av världens strängaste regelverk för kapitaltäckning på grund av de särkrav som Finansinspektionen tillfört och de svenska bankerna är bäst kapitaliserade i Europa. Att ytterligare öka kapitalkraven får naturligtvis konsekvenser för ekonomin i Sverige, för jobb och tillväxt", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg i en kommentar.

Han uppmanar svenska myndigheter att värna svenska intressen i slutfasen av arbetet i Basel och kommande EU-förhandlingar.

Bankföreningen upprepar tidigare budskap om att konsekvensen av ett kapitalgolv skulle snedvrida incitamenten för utlåning mot mer riskfylld utlåning. Det påpekas likt tidigare att detta är något som slår särskilt hårt mot svensk banksektor "som genomgående har låg risk i sin kreditgivning".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?