Bali kallas till möte efter Twitterattack: ”Ett mycket allvarligt samtal”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har kallat till sig riksdagsledamoten Hanif Bali för ”ett mycket allvarligt samtal”.

Detta efter Hanif Balis inlägg om partikollegan Carl Bildt på Twitter.

Carl Bildt, Hanif Bali och Ulf Kristersson.
Carl Bildt, Hanif Bali och Ulf Kristersson.Foto:Maja Suslin/TT, Linda Öhrn, Janerik Henriksson/TT

I en skriftlig kommentar till TT, skriver Kristersson: ”Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare.”

Kristersson skriver också att han instruerat partisekreterare Gunnar Strömmer samt riksdagsgruppens gruppledare Tobias Billström att kalla in Bali. Enligt Aftonbladet ska riksdagsgruppen hålla ett extra möte klockan 15.15 för att diskutera Balis framtid.

Bakgrunden är en rad hätska inlägg på Twitter gjorda av Hanif Bali riktade mot den moderate tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt, som även varit EU:s medlare på Balkan. Bland annat kritiserar Bali mötet med Irans utrikesminister, Javad Zarif, som är på besök i Sverige och som har träffat både utrikesminister Margot Wallström (S) och Carl Bildt.

”Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen. Passande att doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, twittrar Bali. Dessutom kallar han Bildt för både ”ihärdig Erdoganist” och ”non-grata i Balkan”.

Det är inte första gången som Hanif Bali hamnar i blåsväder för sina utspel på Twitter. Det har skett när han beskrivit en socialdemokratisk debattör som ”svagbegåvad” och ”din dumma apa” och när han kallat domare för ”jävla syltryggar”.

Partiet har tidigare markerat flera gånger mot Bali. I mars förra året inleddes en internutredning mot honom efter att Bali spridit mejl på sociala medier mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Bali tvingades radera bilderna och bad journalisten om ursäkt. Men Bali lämnade också partistyrelsen och slutade tillfälligt att twittra.

Bali blev också kritiserad internt efter ett bildmontage som han publicerade i augusti förra året på sociala medier. Där sågs han posera med en automatpistol i varje hand och två automatkarbiner slängda över ryggen och med texttillägget ”Call of duty – Hanif & DN at war”. Hans egen kommentar till bilden löd ”Press E to destroy DN” (Tryck E för att förstöra DN). Bali tvingades göra avbön och radera bilderna.

TT har sökt Hanif Bali, som avböjer att kommentera.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?