ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 16 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
Hand in hand

Balders vd öppnar plånboken mot fattigdomen

  • HJÄLPER TILL. Erik Selin, vd för Balder, skänker pengar till Hand in Hand. ”Det här har hög effektivitet om du ser till resultat i relation till hur mycket pengar som satsas”, säger han. Foto: Oskar Omne

Att lyfta folk ur fattigdom genom att utbilda dem i ekonomi och entreprenörskap tilltalar Sveriges näringslivselit.

Erik Selin, vd för fastighetsbolaget Balder, skänker delar av sin privata förmögenhet till Hand in Hand.

Erik Selin är en av Sveriges rikaste personer, med tillgångar värda över 16 miljarder kronor. Nu hjälper fastighetskungen Hand in Hand att skapa tusentals jobb.

”Min magkänsla säger att det här har hög effektivitet om du ser till resultat i relation till hur mycket pengar som satsas. Jag gillar att man satsar på företagare, och utbildning i viss mån, och att det främst riktar sig till kvinnor, där det gör störst nytta. Den kombinationen är väldigt tilltalande”, säger Erik Selin.

Erik Selins är en av Hand in Hans största givare, och hans engagemang sträcker sig över fem år. Hittills har pengarna bland annat gått till ett tvåårigt byprojekt i Indien och till specialprojekt.

Totalt kommer Erik Selins donation för det senaste året att räcka till att starta över 4 000 nya företag och lyfta över 20.000 människor ur fattigdom. Under fem år ska det alltså resultera i över 20.000 nya entreprenörer.

”Långsiktigt tror jag det är mycket bättre. Man ska inte generalisera för mycket men om man skapar jobb ger det en sådan otrolig hävstångseffekt, allting annat följer ju med på köpet”, säger Erik Selin.

Han har själv varit med och skapat över 700 jobb här i Sverige, framför allt i fastighetsbolaget Balder, som också är storägare i finansbolaget Collector.

Redan som tonåring började Erik Selin köpa aktier. Vid börskraschen i början av 1990-talet förlorade han alla sina tillgångar, något som han i efterhand ser som en viktig lärdom.

”Det var jättebra. Det gör att man är rädd för risk och alltid tänker i banorna: vad är det som gör att det här kan gå illa”, sa han till Di 2008.

Erik Selin började som 24-åring sin entreprenörsbana, när han lånade 20 miljoner kronor för att köpa sina första fastigheter.

26 år senare har han byggt upp ett fastighetsimperium. Balder har ett börsvärde på 39 miljarder kronor och är börsens högst värderade fastighetsbolag.

Erik Selin äger drygt en tredjedel av Balder, men har även aktier i Sagax, Evolution Gaming, Victoria Park och Peab. Värdet på hans aktieinnehav är i november 16,3 miljarder kronor.

När Erik Selin ville skänka privata pengar till välgörenhet föll valet på Hand in Hand, där även Collector har ett långsiktigt engagemang, vilket Di skrev om i måndagens tidning.

”Hand in Hand drivs på ett effektivt sätt härifrån Sverige och jag har landat i att organisationen bör vara bland de bättre.”

Hur ser du på möjligheten att skänka bort en del av din egen förmögenhet?
”Jag har inga djupa tankar om det mer än att en mindre insats kan göra väldigt stor nytta, och att dessa insatser inte blir av om de inte görs med privata medel. Man kan inte vara med överallt, men just nu tror jag att det här kan vara bra.”

Har du själv besökt verksamheten i Indien eller Kenya?
”Nej tyvärr, jag har inte fått till det men det står på att göra-listan.”

Det blåser lite i fastighetsbranschen nu, med fallande bostadspriser bland annat. Hur ser du på det?
”Tycker du? Ja, fast det innebär ju också möjligheter.”