1515

Baksmälla efter brittisk festdag – smittspridningen skenar

Storbritanniens öppning efter ett år med restriktioner har hakat upp sig rejält. Smittspridningen är den snabbaste sedan i januari, och USA avråder från resor till landet. Dessutom skapar självisolerade anställda problem för företagen och hotar att bromsa ekonomin.

Boris Johnson (tv) och festande Londonbor under måndagskvällen.
Boris Johnson (tv) och festande Londonbor under måndagskvällen.

På måndagen skulle britterna fyra veckor försenat fira sin frihetsdag, efter ett år med restriktioner.

Men samtidigt noterar Storbritannien omkring 45000 nya covidfall om dagen, den högsta nivån sedan januari, och mest i Europa. Och den senaste veckan har nära 300 personer dött med covid, en uppgång med 50 procent på en vecka. 

I stort sett alla nya fall har deltavarianten, vilket har väckt oron om vaccinens verkan. Ungefär 40 procent av dem som tas in på sjukhus har fått en eller två doser medan 60 procent är ovaccinerade, enligt regeringens hälsorådgivare Patrick Vallance.

Den snabba smittökningen, och deltavariantens dominans, fick USA:s utrikesdepartement att på måndagen avråda från alla resor till Storbritannien. Det satte direkt press på amerikanska flygbolagsaktier och kryssningsrederier. 

Dessutom har president Joe Biden ännu inte öppnat för resenärer från EU-länderna, ett stopp som föregångaren Donald Trump införde.

På måndagen tog den brittiska regeringen bort kravet på munskydd på offentliga platser. Det fick Londons borgmästare Sadiq Khan att begära att tunnelbanebolaget TFL fortsätter att kräva munskydd ”som ett extra lager skydd”.

När begränsningarna tas bort litar regeringen på en app från sjukvårdssystemet NHS för att hålla kontroll på smittan. Appen uppmanar personer som har träffat smittade att gå hem och isolera sig i tio dagar.

På måndagen uppmanades Boris Johnson, som var allvarligt sjuk i covid i april 2020, och finansminister Rishi Sunak att gå hem. De hade träffat hälsoministern Sajid Javid, som hade testats positivt för covid.

Under den första juliveckan pingades mer än en halv miljon personer i England och Wales.

”Pingdemin” har bland annat tvingat Greene King att stänga 33 pubar den senaste veckan, rapporterar BBC. Enligt koncernchefen Nick Mackenzie har en av fem anställda i servicebranschen drabbats.

Även snabbmatsbolaget Iceland, som har hållit öppet under hela pandemin, har tvingats stänga enheter och kapa öppningstider efter att nära 1000 anställda har pingats.

Biltillverkaren Vauxhall drog på måndagen ned ett skift i Luton på grund av personalbrist, men hoppas kunna dra upp efter semestern i mitten av augusti. Nissan och Rolls-Royce har också rapporterat om problem.

Även handeln hotas när omkring 10 procent av personalen tvingas stanna hemma, enligt hamnbolaget UKMPG.

Pingandet hotar den ekonomiska återhämtningen efter fjolårets BNP-ras på 9,9 procent i fjol, det värsta uppmätta i landets historia. 

Bank of England tror på en tillväxt på 7,25 procent i år, den högsta sedan krigsåret 1941. Den brittiska handelskammaren, BCC, är lite försiktigare med en prognos på 6,8 procent.

Men den preliminära BNP-siffran för maj, som presenterades för två veckor sedan, var en besvikelse. Tillväxten blev bara 0,8 procent jämfört med april, då den var 2 procent. Väntat var 1,5 procent, enligt Reuters analytikerenkät. 

Den 12 augusti offentliggör statistikmyndigheten ONS siffran för tillväxten under juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?