Annons

Baksmälla efter brittisk festdag – smittspridningen skenar

Storbritanniens öppning efter ett år med restriktioner har hakat upp sig rejält. Smittspridningen är den snabbaste sedan i januari, och USA avråder från resor till landet. Dessutom skapar självisolerade anställda problem för företagen och hotar att bromsa ekonomin.

Boris Johnson (tv) och festande Londonbor under måndagskvällen.
Boris Johnson (tv) och festande Londonbor under måndagskvällen.

På måndagen skulle britterna fyra veckor försenat fira sin frihetsdag, efter ett år med restriktioner.

Men samtidigt noterar Storbritannien omkring 45000 nya covidfall om dagen, den högsta nivån sedan januari, och mest i Europa. Och den senaste veckan har nära 300 personer dött med covid, en uppgång med 50 procent på en vecka. 

I stort sett alla nya fall har deltavarianten, vilket har väckt oron om vaccinens verkan. Ungefär 40 procent av dem som tas in på sjukhus har fått en eller två doser medan 60 procent är ovaccinerade, enligt regeringens hälsorådgivare Patrick Vallance.

Den snabba smittökningen, och deltavariantens dominans, fick USA:s utrikesdepartement att på måndagen avråda från alla resor till Storbritannien. Det satte direkt press på amerikanska flygbolagsaktier och kryssningsrederier. 

Dessutom har president Joe Biden ännu inte öppnat för resenärer från EU-länderna, ett stopp som föregångaren Donald Trump införde.

På måndagen tog den brittiska regeringen bort kravet på munskydd på offentliga platser. Det fick Londons borgmästare Sadiq Khan att begära att tunnelbanebolaget TFL fortsätter att kräva munskydd ”som ett extra lager skydd”.

När begränsningarna tas bort litar regeringen på en app från sjukvårdssystemet NHS för att hålla kontroll på smittan. Appen uppmanar personer som har träffat smittade att gå hem och isolera sig i tio dagar.

På måndagen uppmanades Boris Johnson, som var allvarligt sjuk i covid i april 2020, och finansminister Rishi Sunak att gå hem. De hade träffat hälsoministern Sajid Javid, som hade testats positivt för covid.

Under den första juliveckan pingades mer än en halv miljon personer i England och Wales.

”Pingdemin” har bland annat tvingat Greene King att stänga 33 pubar den senaste veckan, rapporterar BBC. Enligt koncernchefen Nick Mackenzie har en av fem anställda i servicebranschen drabbats.

Även snabbmatsbolaget Iceland, som har hållit öppet under hela pandemin, har tvingats stänga enheter och kapa öppningstider efter att nära 1000 anställda har pingats.

Biltillverkaren Vauxhall drog på måndagen ned ett skift i Luton på grund av personalbrist, men hoppas kunna dra upp efter semestern i mitten av augusti. Nissan och Rolls-Royce har också rapporterat om problem.

Även handeln hotas när omkring 10 procent av personalen tvingas stanna hemma, enligt hamnbolaget UKMPG.

Pingandet hotar den ekonomiska återhämtningen efter fjolårets BNP-ras på 9,9 procent i fjol, det värsta uppmätta i landets historia. 

Bank of England tror på en tillväxt på 7,25 procent i år, den högsta sedan krigsåret 1941. Den brittiska handelskammaren, BCC, är lite försiktigare med en prognos på 6,8 procent.

Men den preliminära BNP-siffran för maj, som presenterades för två veckor sedan, var en besvikelse. Tillväxten blev bara 0,8 procent jämfört med april, då den var 2 procent. Väntat var 1,5 procent, enligt Reuters analytikerenkät. 

Den 12 augusti offentliggör statistikmyndigheten ONS siffran för tillväxten under juni.

Innehåll från OPR-FöretagslånAnnons

Så kan snabba krediter hjälpa småföretag i svåra tider

Den svaga kronkursen och höga inflationen skapar utmaningar för många småföretag.

På kreditinstitutet OPR-Företagslån kan man hjälpa dem med både tips och krediter.

– Många småföretag har det tufft nu men de är välkomna att söka finansiering hos oss, säger Emanuel Barmasi, Marknadschef på OPR-Företagslån.

Just nu brottas många länder med hög inflation. Det betyder prisökningar på varor och tjänster – och att pengar blir mindre värda.

I Sverige har vi också just nu en svag valuta jämfört med länder som Sverige bedriver stor handel med, som USA och Euro-området. Det gör att företagare som importerar mycket från dessa områden drabbas än hårdare.

På OPR-Företagslån vill man nu passa på att ge råd till dessa företag, och sträcka ut en hjälpande hand.

– Småföretagare som importerar varor eller tjänster från utlandet bör se om de kan hitta samma varor och tjänster i Sverige. Då kan de utnyttja svenska kronor och parera för den svaga kronkursen, säger Emanuel Barmasi.

OPR-Företagslån kan ge råd till småföretag

Att skydda sig mot inflationen är svårare eftersom stora delar av världen är påverkad. Men medan inflationen i Sverige just nu närmar sig 10 procent, finns områden där den ännu inte stuckit i väg lika mycket. I länder som Japan, Taiwan och Kina ligger den kring eller under tre procent just nu.

– Om man upplever att Sverige blivit för dyrt på grund av inflationen bör man titta på de länder där priserna inte har skjutit i höjden. Där kan man kanske hitta någonting som är intressant att köpa, säger han.

Behöver man krediter för att kunna investera eller bara ta höjd för oförutsedda händelser så erbjuder OPR-Företagslån två olika produkter till svenska företag. 

Den mindre kreditlösningen heter OPR-Företagslån Flex och erbjuder företag kredit på mellan 20 000 och 200 000 kronor. Krediten har inte några konto- eller startavgifter.

Behövs större krediter kan man ansöka om ett företagslån på upp till en miljon kronor. 

Krediter från OPR-Företagslån har många fördelar

En fördel med OPR-Företagslån jämfört med andra kreditgivare är snabbheten. Beslut tas samma dag som ansökan kommer in, och vid bifall finns krediten tillgänglig på kundens konto redan nästa dag.

En annan fördel är att kunden bara behöver betala ränta och fasta kostnader på den del av krediten som man utnyttjar.

– Under den period man inte nyttjar krediten så betalar man inga avgifter. I praktiken innebär det att den kund som skaffar företagskrediten i dag och använder den om sex månader inte kommer att behöva betala några avgifter under tiden. Bara när krediten används tillkommer en ränta och kostnader på det nyttjade beloppet, avslutar Emanuel Barmasi.

Om OPR-Företagslån 

OPR-Företagslån är en tjänst under OPR-Finance, som är en del av den finländska finansieringskoncernen OPR-Finance Oy, och har sedan starten 2005 erbjudit flertalet finansieringslösningar till såväl privatpersoner som företag.

Läs mer på: flex.opr-foretagslan.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OPR-Företagslån och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera