ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bakslag i sågverk för oljekung

  • Torbjörn Törnqvist. Foto: Claes-Göran Flinck

Äventyret i sågverksindustrin har kostat oljemiljardären Torbjörn Törnqvist stora pengar.
Rörvik Timbers förluster de fem senaste boksluten summerar till nära 1 miljard kronor efter räntor, visar Di:s granskning.
Gruppen var länge en av Sveriges större sågverksägare – men kan snart förvandlas till ett rent holdingbolag med aktier.

Det är i alla fall ett av de scenarion som Rörvik Timbers vd Per Rodert ser framför sig i det pussel av strukturaffärer som läggs just nu.

”Ja, om det är bästa sättet för oss att få till det här kanske det är det vi slutar med – att vi är ägare i andra bolag istället för att äga sågverken själva.”

”Vi utesluter inga alternativ”, säger han.

Konkurrensen om råvaran bland sågverken i södra Sverige de senaste åren har satt djupa spår i ägarnas plånböcker. Att situationen inte är hållbar förstår man när man läser boksluten. Rörvik Timber gjorde under 2015 en förlust på 375 miljoner kronor. Di har även gått igenom koncernens årsredovisningar tillbaka till 2011, alltså det första hela året med Torbjörn Törnqvist som huvudägare.

Under samtliga fem år har Rörvik visat röda siffror och förlusterna summerar till 875 Mkr, före skatt.

Även när man tittar på det löpande kassaflödet i rörelsen så har det varit negativt varje år 2011–2015. Totalt handlar det om 356 miljoner, efter förändringar i rörelsekapitalet.

Framför allt speglar de här siffrorna en olycklig kombination av å ena sidan höga priser på timmer och rotposter och den andra låga priser på massaved och c-flis som sågverken säljer vidare. Rörviks sågverk har förlorat pengar på varje kubikmeter färdigvara som lämnat torkarna, och det är till stor del Torbjörn Törnqvist som fått skjuta till pengar.

I fjol lämnade han aktieägartillskott och koncernbidrag på sammanlagt 250 Mkr till Rörvik. Men tålamodet tryter. Nu har han i stället inlett en nedmontering.

Som Di rapporterade i förra veckan har Rörvik sedan i somras sålt fyra av sina sågverk. Hur mycket pengar det genererat är oklart, men i vart fall ett tresiffrigt miljonbelopp.

”Vi har fått helt okej betalt för de sågverk vi sålt. Det är ungefär de priserna vi varit villiga att betala för andra sågverk”, säger Per Rodert.

Han konstaterar att strukturaffärerna i sågverksindustrin hittills i år drivits fram av förlusterna för Rörvik och andra spelare i Sydsverige.

”Det är ju inte ett år av dålig lönsamhet vi haft utan många år. Då måste det här komma. Man måste få till det på ett vettigt sätt med färre sågverk och färre ägare.”

Under Johan Hansens tid som huvudägare var Rörvik på väg att bli ett av Sveriges sågverksföretag med en produktion på 1 miljon kubikmeter bräder och plank om året inom räckhåll, men allt ändrades när råvaruöverskottet efter Gudrun och Per förbyttes i ett strukturellt underskott. Sedan kom finanskrisen 2008.

I april 2010 köpte Torbjörn Törnqvist Johan Hansens aktiepost på över 60 procent av kapitalet tillsammans med den ryske affärsmannen Guennadi Timchenko. 2014 hamnade Timchenko på USA:s sanktionslista efter Rysslands annektering av Krim och sålde sin andel.

”Nu ägs vi till 98 procent av Gunvor Group och Torbjörn Törnqvist”, säger Per Rodert.
Kvar i Rörvik finns sågverken i Boxholm, Myresjö och Linghem med en produktion på 425 000 kubikmeter. Också de är till salu.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies