Annons

Bakslag i sågverk för oljekung

Äventyret i sågverksindustrin har kostat oljemiljardären Torbjörn Törnqvist stora pengar.
Rörvik Timbers förluster de fem senaste boksluten summerar till nära 1 miljard kronor efter räntor, visar Di:s granskning.
Gruppen var länge en av Sveriges större sågverksägare – men kan snart förvandlas till ett rent holdingbolag med aktier.

Torbjörn Törnqvist.
Torbjörn Törnqvist.Bild:Claes-Göran Flinck

Det är i alla fall ett av de scenarion som Rörvik Timbers vd Per Rodert ser framför sig i det pussel av strukturaffärer som läggs just nu.

”Ja, om det är bästa sättet för oss att få till det här kanske det är det vi slutar med – att vi är ägare i andra bolag istället för att äga sågverken själva.”

”Vi utesluter inga alternativ”, säger han.

Konkurrensen om råvaran bland sågverken i södra Sverige de senaste åren har satt djupa spår i ägarnas plånböcker. Att situationen inte är hållbar förstår man när man läser boksluten. Rörvik Timber gjorde under 2015 en förlust på 375 miljoner kronor. Di har även gått igenom koncernens årsredovisningar tillbaka till 2011, alltså det första hela året med Torbjörn Törnqvist som huvudägare.

Under samtliga fem år har Rörvik visat röda siffror och förlusterna summerar till 875 Mkr, före skatt.

Även när man tittar på det löpande kassaflödet i rörelsen så har det varit negativt varje år 2011–2015. Totalt handlar det om 356 miljoner, efter förändringar i rörelsekapitalet.

Framför allt speglar de här siffrorna en olycklig kombination av å ena sidan höga priser på timmer och rotposter och den andra låga priser på massaved och c-flis som sågverken säljer vidare. Rörviks sågverk har förlorat pengar på varje kubikmeter färdigvara som lämnat torkarna, och det är till stor del Torbjörn Törnqvist som fått skjuta till pengar.

I fjol lämnade han aktieägartillskott och koncernbidrag på sammanlagt 250 Mkr till Rörvik. Men tålamodet tryter. Nu har han i stället inlett en nedmontering.

Som Di rapporterade i förra veckan har Rörvik sedan i somras sålt fyra av sina sågverk. Hur mycket pengar det genererat är oklart, men i vart fall ett tresiffrigt miljonbelopp.

”Vi har fått helt okej betalt för de sågverk vi sålt. Det är ungefär de priserna vi varit villiga att betala för andra sågverk”, säger Per Rodert.

Han konstaterar att strukturaffärerna i sågverksindustrin hittills i år drivits fram av förlusterna för Rörvik och andra spelare i Sydsverige.

”Det är ju inte ett år av dålig lönsamhet vi haft utan många år. Då måste det här komma. Man måste få till det på ett vettigt sätt med färre sågverk och färre ägare.”

Under Johan Hansens tid som huvudägare var Rörvik på väg att bli ett av Sveriges sågverksföretag med en produktion på 1 miljon kubikmeter bräder och plank om året inom räckhåll, men allt ändrades när råvaruöverskottet efter Gudrun och Per förbyttes i ett strukturellt underskott. Sedan kom finanskrisen 2008.

I april 2010 köpte Torbjörn Törnqvist Johan Hansens aktiepost på över 60 procent av kapitalet tillsammans med den ryske affärsmannen Guennadi Timchenko. 2014 hamnade Timchenko på USA:s sanktionslista efter Rysslands annektering av Krim och sålde sin andel.

”Nu ägs vi till 98 procent av Gunvor Group och Torbjörn Törnqvist”, säger Per Rodert.
Kvar i Rörvik finns sågverken i Boxholm, Myresjö och Linghem med en produktion på 425 000 kubikmeter. Också de är till salu.

Innehåll från Malmö stadAnnons

”Äntligen har vi pusselbiten som kan göra textilbranschen cirkulär – och den biten finns i Malmö”

Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.
Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.

I Malmö tas flera initiativ för att återvinna textilier och ge dem nytt liv. Här finns till exempel maskinen som är färd med att revolutionera den europeiska textilproduktionen. 

Här finns också designern som skapar nya revolutionerande plagg av restpartier – och kläder för rymden.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

Fyrkantiga balar med ihoppressade kläder bildar prydliga rader som sträcker sig så långt ögat når. En bal består av jeanskläder, en annan av röda textilier gjorda av polyester. Och så fortsätter det, med olika material och olika färger. Vi är inne på Sysavs (Sydskånes avfallsaktiebolag) anläggning i Malmö.

– Vi är först i världen med att erbjuda en storskalig anläggning för automatisk textilsortering, säger Anna Vilén, kommunikatör på Sysav. 

I en av hangarerna på återvinningsanläggningen i hamnen i Malmö pågår en slags textilrevolution. Här huserar Siptex, världens första storskaliga anläggning för automatisk textilsortering. Den är 30 meter lång, kan sortera tre material samtidigt och vid full kapacitet sorterar maskingen 24 000 ton textilier varje år. Det motsvarar ungefär 30 procent av textilierna som slängs i Sverige under samma period. 

– Det krävs mängder av natur- och energiresurser att tillverka nya kläder och textilier. Tack vare Siptex kan vi erbjuda en helt återvunnen råvarukälla, här i Malmö som i princip kan ersätta jungfrulig produktion av textilmaterial, förklarar Anna Vilén medan hon visar maskinens olika funktioner. 

Storskalig sortering behövs

Den mekaniska återvinningen, vilket i praktiken innebär att tyget rivs och utifrån det spinns ny tråd, påverkar i viss mån slitstarkheten eftersom fiberlängden kortas. 

– Därför blandas ofta återvunnen fiber med jungfrulig för att få en längre livslängd på plagget, säger Anna Vilén.

En storskalig sortering behövs. Senast 2025 ska textilavfall samlas in separat enligt EU:s nya avfallsdirektiv. 

– Själva maskinen i sig är inte revolutionerande, att använda sig av infrarött ljus för att sortera material har gjorts tidigare, bland annat är det den tekniken som används vid sortering av plast. Men mjukvaran, hur själva Siptex arbetar samt storskaligheten i sorteringen är världsunik, berättar hon.

Den färdigsorterade textilen kan antingen bli nytt tyg igen eller omvandlas till exempelvis isoleringsmaterial.

– Det är stor efterfrågan på vårt sorterade material. Vi säljer vår råvara till återvinnare i Sverige och Europa. Vi kommer inom kort starta ett nytt projekt kring återvunnen polyester tillsammans med Stadium. De, H&M och Ikea är några av de näringslivsaktörer som har ingått i forskningsprojektet som Siptex är sprunget ur, säger Anna Vilén. 

Och förhoppningen är att fler hållbara och klimatsmarta näringar i regionen ska komma ur den. Forskarna som deltagit i projektet ser potentiella vinster med att ha en textil och återvunnen råvarukälla lokalt i Sverige; andra delar av produktionskedjan inom textilindustrin skulle på sikt kunna bli lokala eller regionala.

Siptex är en av flera exempel som bidragit till att Malmö utsågs till Sveriges miljöbästa kommun 2021 av tidningen Aktuell Hållbarhet. 

Gör hållbara och cirkulära kollektioner

En aktör i en annan del av den hållbara textilbranschen är Malmödesignern Sara Rosberg. Hon har nyligen börjat sälja sitt spin-off märke Modality Upcyles, plagg som består av textil från prover och prototyper, på Återbruket i Malmö. 

– Vi vill inspirera människor att ta vara på textilerna de har, och designa om eller återanvända istället för att kasta, säger hon.

Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.
Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.

Just nu strukturerar Modality om inför nästa kollektion, för att göra mer hållbara och cirkulära kollektioner baserat på innovationsarbetet med det nya textila material som utvecklats i andra delar av bolaget. 

– I denna del har vi även sett över återvinningsprocesserna och hur vårt nya material skall kunna återvinnas ner till minsta fiber. Vi hoppas kunna samarbeta med Siptex på Sysav och andra aktörer när det gäller återvinningen av vårt nya material, då vi har lösningar på detta.

Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.
Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.

Sara Rosberg står även bakom Transforming Textiles AB, som har även utvecklat en textil innovation, Sense-Tex. Den fungerar som en smartklocka och detekterar virussymtom. Tekniken är utvecklad i samarbete med en rymdingenjör (Marcelo Boldt är CTO i bolaget) under pandemin. Företaget är för tillfället stationerat på Ideon Innovation i Lund, där de är på väg att förhoppningsvis bli inkuberade av European Space Agency BIC under 2023. Bolaget söker just nu investerare och finansiering. 

– Transforming Textiles AB deltog med Sense-Tex innovationen och blev finalister ESA:s föraccleratorprogram Nordic Launch 2022. Transforming Textiles tävlade jämte de 10 (Av totalt 26) främsta Space Tech bolagen i Norden, i en stor final på Spaceport i Oslo under oktober 2022.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera