ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Bakslag hotar efter rallyt: ”Kan sätta press på hela börsen”

  • Foto: Di/TT

Bakom årets starka kursuppgång på Stockholmsbörsen ligger inte minst utvecklingen för en riktig tungviktare som nu handlas till mycket ansträngda multiplar. 

Redan nästa vecka finns det dock risk att festen är över, konstaterar Di:s börsexpert Ulf Petersson i Analyspodden.

Stockholmsbörsen gick under veckan in i en lugnare fas efter en stark höst och ett år som hittills bjudit på en kursuppgång på 24 procent. Fram till igår hade de mest omsatta aktierna i OMXS30-indexet backat sju dagar i följd, men på fredagen bär det åter uppåt. 

En drivkraft bakom uppgången är verkstadsbolaget Atlas Copco, som efter årets rally på närmare 70 procent åter med råge är störst på börsen mätt i värde. 

”Problemet är ju att värderingen är 25-26 gånger vinsten trots att vinsten inte växer särskilt mycket”, säger Di: börsexpert Ulf Petersson i Analyspodden. 

Han konstaterar att nästa veckas hett emotsedda kapitalmarknadsdag därför gärna får handla om förvärv.

”Kan man inte växa så mycket organiskt är ju förvärv en väg”, säger han men varnar för att en besvikelse skulle få stor effekt.

”Om de kommer fel ut på kapitalmarknadsdagen och börjar falla så sätter det press på hela börsen eftersom de har så stor indexvikt.” 

Något som går i rätt riktning och kan vara till Atlas fördel är siffrorna från den europeiska industrin.

”Tendensen vi haft, att de väldigt dystra signalerna vi fick under sensommaren har blivit lite bättre, den trenden håller i sig”, säger Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. 

”Panikkänslan som fanns kring den tyska industrikonjunkturen har lagt sig.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer