1515

Bakslag för Trumps protegé – Bannon jublar

President Donald Trump har åkt på en rejäl prestigeförlust i det symboliskt viktiga primärvalet i Alabama.

Hans högerpopulistiske före detta chefsrådgivare Steve Bannon skördade dock sin första valframgång sedan han sparkades ur Vita huset.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Evan Vucci/TT

Med både presidenten och det republikanska etablissemanget i ryggen var det bäddat för Luther Strange i republikanernas primärval i Alabama. Republikanerna hade lagt motsvarande dryg 70 miljoner kronor på hans kampanj.

Men segern gick till den kontroversielle kandidaten Roy Moore, vars kampanj hade en betydligt mindre budget. Han har bland annat gjort sig känd för att ha motsatt sig det beslut från Högsta domstolen som gav grönt ljus för samkönade äktenskap häromåret. Hans motstånd ledde till att han avsattes från Alabamas högsta domstol.

Den frispråkige Roy Moore hade stöd av Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon. Di har tidigare rapporterat om hur Steve Bannon, som har ultrarika donatorer i ryggen, arbetar för att få in politiker i kongressen som stödjer en nationalistisk anti-etablissemangspolitik. 

Under valrörelsen betonade Roy Moore att valet var en möjlighet att skicka en signal till "eliten" i Washington.

Valet hölls för att få fram en republikansk kandidat inför valet av ersättare í senaten till justitieminister Jeff Sessions.

Skulle Roy Moore besegra demokraternas kandidat i fyllnadsvalet den 12 december kan han skapa huvudvärk för både Donald Trump och republikanernas majoritetsledare i senaten Mitch McConnell. Han har bland annat motsatt sig det förslag till ny sjukförsäkring som president Trump så gärna ville få igenom. Moore betraktar Mitch McConnell som en del av eliten i Washington och har krävt hans avgång, enligt Wall Street Journal.

Donald Trump reste under valrörelsen till Alabama för att stödja Roy Moores motståndare Luther Strange och höll bland annat tal vid ett av Stranges valmöten. I ett radioprogram, där han genomgående kallade Moore för Ray i stället för Roy, slog han fast att den före detta domaren skulle få svårt att slå demokratern Doug Jones.

Presidenten skrev också flera inlägg på Twitter till stöd för Luther Strange. Dessa raderades när valresultatet kom, noterar bland andra den högerpopulistiska sajten Breitbart, för vilken Steve Bannon är ordförande.

I stället publicerade presidenten en gratulation till Moore på Twitter.

Steve Bannon lovade i ett tal på Moores valvaka att segern skulle bli den första i en rad som skulle driva bort republikaner som tillhör etablissemanget.

"Vi kommer att se detta i delstat efter delstat. Folk som kommer att använda domare Moores modell, utan pengar från eliten", sa han enligt The Hill.

På tisdagen meddelade den republikanske senatorn Bob Corker att han kommer att lämna sin post nästa år. Steve Bannon hade sedan tidigare pekat ut honom som en del av etablissemanget som skulle utmanas.

"Vi pratade om att starta en revolution med domare Moores seger. Ja, senator Corker lämnar nu sin post", sa Steve Bannon, enligt The Hill.

De högerpopulistiska segrarna ökar sannolikheten för att de får fram fler utmanare och därmed risken för att interna strider hämmar republikanerna i det viktiga kongressvalet nästa år.

Enligt Politico var det Bannons antagonist i Vita huset, Trumps svärson Jared Kushner, som uppmanat presidenten att stödja Luther Stange.

Även den tidigare vice-presidentkandidaten och teaparty-profilen Sarah Palin har hyllat Roy Moore.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?