ANNONS:
Till Di.se

Bakslag för svensk jämställdhet

  • Foto: Colourbox

Jämställdheten i Sverige har tappat mark sedan i fjol, även om vår placering internationellt sett är densamma som under de senaste åtta åren. Det visar den senaste studien från World Economic Forum.

Glappet mellan könen har blivit större i Sverige. WEF bedömer nu att jämlikheten uppgår till 81 procent, ned nästan 1 procent från i fjol. Vad gäller internationell rangordning är dock Sveriges position oförändrad på fjärde plats, för åttonde året i rad.

Mest jämställt i världen är Island, följt av Finland och Norge. På femteplatsen hittas Rwanda, som därmed knuffar ned Irland till en sjätteplats.

Utvecklingen i Sverige tycks ha stannat upp de senaste tio åren – nivåerna har legat på 80-82 procent sedan 2006. Inbromsningen till trots ligger Sverige i toppskiktet, med en stark position i delindexet för delaktighet och möjligheter inom ekonomin. Det beror bland annat på ett ökat antal kvinnliga politiker, högre tjänstemän och chefer, där Sverige klättrar sju hack jämfört med i fjol.

Enligt rapporten har könsglappet avseende utbildning nästan försvunnit helt, men vad gäller politisk makt tappar Sverige en plats i rangordningen, trots att det nu är lika många kvinnliga som manliga ministrar.

Även globalt sett minskar jämställdheten – det nuvarande avståndet mellan könen avseende delaktighet och möjligheter inom ekonomin är det största sedan 2008. WEF bedömer nu att det kommer att dröja till 2196 innan den ekonomiska obalansen mellan könen har jämnats ut i världen.

Synen på framtiden har med andra ord blivit dystrare än i den senaste rapporten. Då räknade man med att den globala ekonomiska jämställdheten skulle dröja 118 år att uppnå, men nu har prognosen alltså ökat till 180 år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies