Bakslag för Beowulf Minings planer

Det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining har gått på ett bakslag i sitt kontroversiella försök att få börja bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk.

Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet (RAÄ) anser att bolagets ansökan om bearbetningskoncession inte tillräckligt belyser påverkan på världsarvsområdet Laponia, några mil bort.

"Den direkta och indirekta påverkan från transporter som är en följd av verksamheten, bör dock bedömas i relation till de för Laponia utpekade värdena även ifråga om naturvärdena", skriver RAÄ i sitt yttrande enligt Veckans Affärer.

Två samebyar protesterar mot de mångåriga planerna och RAÄ hänvisar till renskötseln i Laponia.

Bolaget ska nu, enligt ett pressmeddelande, gå igenom yttrandena och diskutera dessa med myndigheten Bergsstaten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?