Bakslag för Ågerup mot Skatteverket

Miljardären Bengt Ågerup åkte på en rekordstor skattesmäll på 1,2 miljarder kronor i december i fjol. Nu står det klart att beslutet om att han omedelbart ska betala in huvuddelen av skatten kvarstår.

Bengt Ågerup, miljardär och entreprenör.
Bengt Ågerup, miljardär och entreprenör.Bild:Tor Johansson

Di har tidigare rapporterat om att Skatteverket kräver miljardären Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter.

Trots att taxeringsmålet i sak inte är avgjort beslutade förvaltningsrätten för drygt två veckor sedan att det inte finns några juridiska skäl till att ge Bengt Ågerup uppskov med betalningen. Nu står det klart att kammarrätten avslår hans överklagan och därmed kvarstår beslutet.  

Bengt Ågerup tjänade drygt 3 miljarder kronor när han sålde sitt bolag Q-Med, som utvecklat anti-rynkmedlet Restylane, till schweiziska Galderma 2011. En skattepliktig inkomst uppstod dagen innan när han sålde sitt innehav från ett bolag till en stiftelse, som båda kontrolleras av honom själv. Bengt Ågerup har inte betalat någon skatt på vinsten i Sverige eftersom han uppger att han då var bosatt i Frankrike och Schweiz.

Skatteverket är dock av uppfattningen att Bengt Ågerup under åren 2010-2013 hade sin hemvist i Sverige och att inkomsterna därför är skattepliktiga här.

Utöver de 844 miljoner kronor som anståndsmålet rör krävs Bengt Ågerup på flera hundra miljoner kronor i skattetillägg och ytterligare skatt, men för den summan har ett betalningsanstånd beviljats i väntan på att taxeringsfrågan ska avgöras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?