Bah Kuhnke i KU: Alla regler följdes

Rutiner och regler följdes när förra samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, fick grönt ljus att anställa sin tidigare livvakt i kommittén hon ledde. Det hävdar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i KU.

Bah Kuhnke säger, när hon frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU) att hon och kulturdepartement fick vetskap om brister i diarieföring hos samordnaren, och oklarheter kring anställningen, först när främst Expressen började rapportera om det. Strax därefter, våren 2016, lämnade Sahlin sitt uppdrag.

Bah Kuhnke säger att det var Sahlin som rekommenderade att livvakten skulle anställas och att hon då, vid anställningen av honom 2015, inte hade någon anledning att ifrågasätta personens lämplighet och att hon därför beslutade att han fick anställas. Han fick också betydligt högre lön, 42.000 kronor i månaden, än vad motsvarande tjänster i kommittén hade. Men det var motiverat utifrån tidigare anställningar, enligt ministern, och säger att lönekraven var klart högre än de 42.000 som departementet godkände.

"De anspråk på lön som gjordes var betydligt högre", säger Bah Kuhnke.

Det fanns inte någon anledning att misstänka jäv när Sahlin ville anställa livvakten, inte utifrån de uppgifter som fanns då, enligt ministern.

KU:s granskning av turerna kring anställningen hos samordnaren, och brister i diarieföringen, sker efter en anmälan av Sverigedemokraterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?