1515
Annons

Bagargasellen ger överskottet till kyrkan

STOCKHOLM.
Tack vare storebror har Lillebrors Bageri blivit ett riktigt framgångsrecept. Kraftig tillväxt har fått bageriet och dess hett eftertraktade bullar att flytta till större lokaler.

Nu är målet för den 'bakande entreprenören' Stefan Berg att hitta balans.

Stefan Berg, bagare och grundare av Lillebrors Bageri.
Stefan Berg, bagare och grundare av Lillebrors Bageri.Foto:Filip Erlind

Det är i bageriet Stefan Berg känner sig som mest hemma och det är tack vare storebror Hans Berg som intresset för bakningen började.     

”Jag har som lillebror alltid jagat efter det han har gjort, när han blev äldre fick man cykla efter mopeden”, säger Stefan Berg.

När storebror Hans Berg började jobba på bageriet hemma i Bergsjö i Hälsingland fick Stefan Berg följa med, men om det var bakningen eller att få följa med storebror som var mest spännande vet han inte. 

Hur som helst fick han smak för bakandet och började jobba extra på bageriet under gymnasiet.

Efter några år fick Stefan Berg möjlighet att provjobba på eftertraktade NK Bageriet i Stockholm - och ny dörrar öppnades. På Valhallabageriet på Östermalm i Stockholm stannade Stefan Berg i tio år. Tanken på att starta ett eget bageri fick honom till slut att säga upp sig.

”Jag såg potentialen i allt som kunde göras bättre, jag hade många fina kollegor men kände mig ensam i drivandet av bageriet. Dåvarande ägaren bodde i södra Sverige och hade otroligt mycket kärlek till bageriet, men jag förvaltade det och med det kommer något fint men också motstånd.”

2016 tog Stefan Berg steget och öppnade Lillebrors Bageri på Rörstrandsgatan i Vasastan i Stockholm. Namnet är lite av en blinkning till storebror, men det här är ju lillebrors bageri. Föreställningen - att att det ska bli ett kvartersbageri, en knytpunkt för människorna i kvarteret som kan bidra med en vardagslyx och en kär vana för kunderna - har blivit verklighet.

Bageriet är en av 2021 års Gaseller och har växt 130 procent de senaste fyra åren. I höstas fick Stefan Berg flytta verksamheten till en större lokal på samma gata.  

Längtan efter vardagslyx tror han ligger bakom tillväxten där utmaningen nu ligger i att behålla fokus.

”Jag längtar efter att få känna mig närvarande när jag står och knyter bullar eller gör bröd, men det är svårt när det är så mycket annat som är roligt. Och då har jag inte ens nämnt snickerierna...”, säger Stefan Berg.

Foto:Filip Erlind

Inredningen i den nyöppnade lokalen har nämligen Stefan Berg byggt själv. Han lägger stor vikt vid hållbarhet i verksamheten. Allt byggmaterial har noga valts ut för att kunna användas och inte behöva bytas ut på många år.

Stefan Berg berättar att ledord redan från början är ’äkta och ärligt’ och de har produktionen ute i affären för att det blir transparent. 

Som ett led i hållbarhetsarbetet har Stefan Berg också koll på råvarornas ursprung, och prioriterar att till exempel få möjlighet att besöka kvarnen där mjölet kommer ifrån. Spannmålen är svenskodlade, men inte alla mjölsorter är ekologiska även om det är målet.

”Vi vill gärna baka enbart med ekologiskt mjöl, men vi är inte riktigt där än. Det krävs till exempel mer kompetens för att få till riktigt bra kardemummabullar med det ekologiska mjölet då processen från mjöl till bulle blir svårare. Särskilt då det handlar om så himla många bullar Och håller vi inte kvaliteten så säljer vi mindre, hade vi sålt färre bullar hade vi aldrig haft råd att flytta.” 

För att minska på svinnet har Lillebrors Bageri tagit hjälp av Filadelfiakyrkan ett stenkast bort.

”Vi försöker sälja alla våra ätbara produkter genom att ha flexibla öppettider, men vi kan inte ha lika galna öppettider som vi hade de första åren när vi jobbade till klockan elva på kvällen. Nu har vi tagit hjälp av Filadelfiakyrkan som ser till att överblivna bakverk hamnar på ett härbärge”, säger Stefan Berg.

Under pandemin fick Lillebrors Bageri tänka om. För att undvika trängsel såldes produkter utanför lokalen.

”I och med situationen har kunderna varit väldigt tålmodiga och till vår fördel har många fler varit hemma. Eftersom det är ett så pass nytt företag ändå är det svårt att säga hur pandemin har påverkat, hur hade försäljningen sett ut annars vet man ju inte.”

Stefan Berg, bagare och grundare av Lillebrors Bageri.
Stefan Berg, bagare och grundare av Lillebrors Bageri.Foto:Filip Erlind

Bageriets storsäljare är kardemummabullen följt av semlan. Men snart kommer ett tillskott i sortimentet. 

”Många går på semester på sommaren, men för att förlänga säsongen lite ska vi börja med glass vilket är spännande”, säger Stefan Berg.

Efter tillväxten och flytten till det nya stället vill han nu hitta en balans.

”Det viktigaste nu är att få landa och kunna sätta rutiner, försöka växa hållbart och organiskt.”

Vill inte storebror komma och jobba hos dig nu?
”Vi får väl se, hade han gjort det hade jag varit överlycklig. Då hade jag haft både brorsan och en av Sveriges skickligaste yrkesmän på plats. Det hade också varit praktiskt, jag ringer ju honom hela tiden och frågar hur han gör”.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?