ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Både uppåt och nedåt för Gasellerna i länen

  • Urban Svanberg, regionchef på Svenskt näringsliv i Värmland säger att kompetensförsörjningen är ett av de största tillväxthindren i länet. Foto: Pressbild

Både uppåt och kraftigt nedåt. Värmlands, Västmanlands och Örebro län visar upp stora variationer när det gäller årets Gasellföretag.

Värmland är ett av länen som tappar kraftigt, från 33 förra året till 19 i år.

Urban Svanberg, regionchef på Svenskt näringsliv i Värmland säger att kompetensförsörjningen är ett av de största tillväxthindren i länet.

Hur ska Värmland komma igen?

”Det behövs ytterligare satsningar och reformer i utbildningssystemet. Främst inom yrkesinriktade utbildningar då efterfrågan på sådan arbetskraft är stor i många företag”.

Örebro län har 38 Gasellföretag jämfört med 39 förra året. Länets Gasellföretag har genererat sammanlagt 944 nya jobb mellan 2015-2018.

Landshövding Maria Larsson framhåller att Örebro är ett exporterande industrilän.

”Vi bidrar starkt till BNP i landet genom export av varor baserade på järn och stål. Störst är Epiroc. Bergslagstraditionen lever vidare i nya former och gruvnäringen har haft goda år.”

”Residensstaden Örebro växer så det knakar och har ett mycket diversifierat näringsliv. Det finns en viss oro för en avmattning, men vi bedömer att länets näringsliv har en stark konkurrenskraft.”

Maria Larsson lyfter fram Örebro, Kumla och Hallsberg som Sveriges bästa logistikläge.

”I tider då e-handel, smarta lager och logistiklösningar är avgörande ger det oss många investeringar, små och stora.”

Andra branscher som Maria Larsson anser särskilt intressanta är it och den pågående satsningen på mat, hälsa och hållbarhet.

”Örebro län har stora förutsättningar att bli ett ännu starkare matlän, med mer primärproduktion på goda jordar och små- och storskalig förädling men också mat som upplevelse genom våra akademiska utbildningar i Grythyttan.”

Västmanlands län sticker ut genom sin ökning med hela 43 procent, från 28 Gasellföretag till 40.

”Västmanland har medvind, av många goda skäl. Grunden ligger i allt fler hårt arbetande och drivande entreprenörer; hjältarna som vill och kan mycket. Det är nyckeln”, säger Mikael Hjort, utvecklingsledare Region Västmanland.

”Vi har också jobbat aktivt med att utveckla och tänka nytt kring stödet för företag i regionen inom områden med viktiga framtidsfrågor som industrins utveckling och framtidens elektrifiering och mobilitet. Det gör att vi tror på gynnsamma förhållanden idag men också imorgon.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer