ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Både åklagaren och Jisander överklagar bedrägeridom

Mannen som tidigare hette Thomas Jisander överklagar som väntat bedrägeridomen från Göteborgs tingsrätt. Di rapporterade redan i slutet på december att Jisander avsåg överklaga domen.

Jisander dömdes nyligen till fyra års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Rätten ansåg att han, tillsammans med en annan man, genom att lämna osanna uppgifter försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg.

Jisander begär nu, via sina advokater, att hovrätten ändrar tingsrättens dom och ogillar åtalet. I andra hand vill han att straffet lindras. Jisander menar att tingsrätten på ett oriktigt sätt uppfattat eller bedömt bevisningen och därför dragit felaktiga slutsatser.

Chefsåklagare Henrik Fagher meddelar samtidigt att han också avser att överklaga domen.

"Jag kommer att begära en straffskärpning. Tingsrätten gick helt på vår linje i ansvarsfrågan, men i påföljdsfrågan anser jag att det finns utrymme för straffskärpning. Jag yrkade i tingsrätten på sex års fängelse", säger åklagaren till TT.

Det var för drygt 20 år sedan Jisander var en av huvudpersonerna i den så kallade Trustorhärvan, där ett investmentbolag plundrades på flera hundra miljoner kronor. Han dömdes då till fängelse, ett straff som han har avtjänat. Thomas Jisander heter idag något annat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies