Annons

Bäddat för tullstrid mellan EU och USA

Handelskonflikten mellan EU och USA trappas upp. Världshandelsorganisationen WTO har gett EU rätt att ta ut ut strafftullar på amerikanska varor för över 35 miljarder kronor.

Men EU vill troligen vänta till efter presidentvalet den 3 november.

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.Foto:TT

EU fick på tisdagen WTO:s välsignelse att ta ut tullar på 4 miljarder dollar, motsvarande 35 miljarder kronor, i den långvariga striden om statsstöd till flygplanstillverkare. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Tisdagens WTO-beslut är ett av de sista stegen innan EU får laglig tillåtelse att ta ut strafftullar för USA:s stöd till Boeing. Det formella beslutet tas troligen vid nästa WTO-möte den 26 oktober, enligt Bloomberg.

I en parallell dispyt gav WTO i fjol USA rätt att ta ut tullar på nästan dubbelt så mycket, 66 miljarder kronor, för EU-länders stöd till Airbus.

EU har satt upp en lista med möjliga produkter att ta ut tullar på. Där ingår flygplan, kol, jordbruksprodukter och sjömat. Det är politiskt viktiga områden för president Donald Trump och Republikanerna. 

Ändå ser EU ut att vänta med att införa tullarna till efter presidentvalet, antydde EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis efter tisdagens besked från WTO.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera