ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Babybjörns grundare svingar mot lyxbilar: ”Jag vill också förbjuda alla motorbåtar”

Babybjörns grundare Björn Jakobson har köpt en svit målningar av Jan Håfströms ”Den vita bussen”, som han nu visar upp på sitt konstcenter Artipelag. Den är en påminnelse om mänsklighetens mörkaste sidor. I en intervju med Dagens industri riktar Björn Jakobson kritik mot näringslivet och rika människors livsstil.

”I dag är det bara börskurserna som styr industrin”, säger han. 

För ett knappt år sedan köpte Björn Jakobson en stor svit målningar av Jan Håfström till sin stora konst- och konferensanläggning ute på Värmdö, Artipelag. Sviten, som ställs ut för andra gången, heter ”Den vita bussen”.  Den består av 15 verk som målats under 2009–2019.  

”Jag ville att vi skulle köpa något i stil med Reuterswärds pistol, något som hade med fred att göra”, säger Björn Jakobson.

”När jag såg Jan Håfströms verk förstod jag att det var precis vad jag ville ha till Artipelag”, fortsätter han. 

En vit buss och en text med följande rader står i centrum: ”En sommar när jag var liten åkte jag buss. Plötsligt vet jag att alla andra passagerare är döda. Jag vill omedelbart gå av men det är omöjligt. Det finns inga hållplatser, ingen slutstation. Det enda som finns är den vita bussen.” 

Ett verk är en nyckel med datumet 20 januari och anspelar på Wannseekonferensen utanför Berlin den 20 januari 1942, där deportationen och utrotningen av Europas judar organiserades och koordinerades. Därutöver finns stora döskallar målade på färgstarka bakgrunder. Till utställningen ger Björn Jakobson i en film sin personliga tolkning.

  • Björn och Lillemor Jakobson. Foto: Karin Grundberg Wolodarski

”Är vi födda med ondskan i oss? Hur är det möjligt att folkmord inträffar? Vad är ondskan och vad gör man åt den? Måste den finnas? Det frågar jag mig”, säger Björn Jakobson. 

Företagaren som skapat den välkända bärselen ”Babybjörn” anser att företag och företagare har ett stort moraliskt ansvar för att bidra till en god samhällsutveckling.

”Utan storfinansen och allt stöd från industrin hade Hitler aldrig haft råd att rusta Tyskland på det sätt han gjorde. Oerhört många människor hade då dåligt omdöme”, säger han.

”Utställningen blir en påminnelse för alla som jobbar i storindustrin. De ska tänka till när de exempelvis säljer till diktaturer. Man måste visa mod”, fortsätter han. 

Anser du att svenska företagare inte visar mod i dag?
”Man måste visa större mod. I dag är det bara börskurserna som styr industrin. Moralen ska gå före börskurserna”, säger han.

”Vore jag storindustri skulle jag ha väldigt svårt att sälja till många av de länder Sverige exporterar till. Jag tänker på Ryssland, Turkiet, Kina och Saudiarabien som bombar Jemen. Hur kan man bomba Jemen med alla dessa fattiga människor?” fortsätter han.

Men Babybjörn har såväl tillverkning som försäljning i Kina. Är inte det problematiskt?
”Vi diskuterar för tillfället om man ska sälja till Kina på grund av åsiktskontrollen i landet. Men det är sant att vi tillverkar både i Kina och i Turkiet”, säger han. 

Entreprenören som passerat 85-årsstrecket kritiserar också Sverigedemokraterna, som enligt opinionsmätningar aspirerar på posten som Sveriges största parti.

”Det vore oerhört allvarligt om SD fick ett inflytande över den politik som förs. Man vet aldrig vad människor gör när de får makt”, säger han. 

Varför ogillar du Sverigedemokraterna?
”Varje förakt för en annan folkgrupp är jag oerhört mot.” 

”Jag tycker att människor ska engagera sig mycket mer för jämställdhet, integration och klimatet. Alla de honnörsorden. Lyckan ligger i att se andra människor bli glada. Det är en lycka även om det är en svår konst”, fortsätter han. 

Björn Jakobsson passar på att ge förmögna människor som kör omkring i dyra bilar en rejäl känga. 

”Vi bor i Danderyd. Vad fan ska man åka runt i bilar som kostar 2 miljoner kronor eller mer. Jag vill också förbjuda alla motorbåtar i skärgården som går fortare än åtta knop. Vi har alltid seglat och vi seglar fortfarande. Jag har aldrig ägt en motorbåt”, säger han. 

Hur förstår du att människor har dyra bilvanor?
”Det fina i livet är hälsan och den ska man vårda. Det tror jag man gör genom att vara ute i naturen och man ska röra sig ordentligt varje dag”, säger han. 

Björn Jakobson hoppas nu att Håfström-utställningen kurerad av Bo Nilsson väcker debatt och diskussion.

”Jag hoppas att de som kommer hit ställer sig lite frågor. Hur skulle det gå om man inte har en demokrati?” säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer