ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oljeattacken i Saudiarabien

Ayatollan: Inga förhandlingar med USA

  • Foto: enei.ir/Carolyn Kaster

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei utesluter förhandlingar med USA.

Samtidigt fortsätter spänningarna mellan de två länderna att öka efter att USA lagt skulden på Iran för attacker mot saudiska oljeanläggningar.

"Iranska företrädare, på alla nivåer, kommer aldrig att tala med amerikanska företrädare. Det här är en del av deras politik att sätta press på Iran, säger ayatolla Ali Khamenei enligt iransk statlig tv.

Han lägger till att samtal bara kan bli aktuella om USA återvänder till kärnenergiavtalet JCPOA som Trump beslutade att lämna förra året.

Dagen efter att USA:s president Donald Trump twittrat att USA är "laddat och klart" att reagera på attacken lade han på måndagen till att det inte är någon brådska med gensvar.

”Vi har många alternativ men jag tittar inte på alternativ just nu. Vi vill ta reda på vem som definitivt gjorde det här.”

Saudiarabien uppger att en första utredning visar att attackerna utförts med iranska vapen, men visade inte upp några bevis.

Vita huset uppgav i söndags att USA:s president Donald Trump skulle kunna komma att möta sin iranske motsvarighet Hassan Rohani i samband med FN:s generalförsamling i New York nästa vecka.

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna kärnenergiavtalet och började återinföra sanktioner.

Iran har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer