1515
Annons

Ayatollan: Inga förhandlingar med USA

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei utesluter förhandlingar med USA.

Samtidigt fortsätter spänningarna mellan de två länderna att öka efter att USA lagt skulden på Iran för attacker mot saudiska oljeanläggningar.

Foto:enei.ir/Carolyn Kaster

"Iranska företrädare, på alla nivåer, kommer aldrig att tala med amerikanska företrädare. Det här är en del av deras politik att sätta press på Iran, säger ayatolla Ali Khamenei enligt iransk statlig tv.

Han lägger till att samtal bara kan bli aktuella om USA återvänder till kärnenergiavtalet JCPOA som Trump beslutade att lämna förra året.

Dagen efter att USA:s president Donald Trump twittrat att USA är "laddat och klart" att reagera på attacken lade han på måndagen till att det inte är någon brådska med gensvar.

”Vi har många alternativ men jag tittar inte på alternativ just nu. Vi vill ta reda på vem som definitivt gjorde det här.”

Saudiarabien uppger att en första utredning visar att attackerna utförts med iranska vapen, men visade inte upp några bevis.

Vita huset uppgav i söndags att USA:s president Donald Trump skulle kunna komma att möta sin iranske motsvarighet Hassan Rohani i samband med FN:s generalförsamling i New York nästa vecka.

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna kärnenergiavtalet och började återinföra sanktioner.

Iran har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.


Storbritannien pekar ut Iran för oljeattack – utesluter inte militär insats

Foto:Frank Augstein/AP

Det var troligtvis Iran som låg bakom attackerna mot saudiska oljeanläggningar, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

”Vi anser att det är mycket troligt att Iran är ansvarigt”, säger Boris Johnson.

Uttalandet gjordes i samband med premiärministerns resa till det stundande FN-mötet i New York. Enligt Sky News uppgav Boris Johnson vidare att han skulle önska en ”nedtrappning av spänningarna” i regionen, men utesluter inte att Storbritannien skulle kunna delta i en koordinerad militär aktion.

USA och Saudiarabien har sedan tidigare pekat ut Iran för att ligga bakom attacken. Landet har dock nekat till inblandning.

Det var den 14 september som oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais, tillhörande det statliga saudiska oljebolaget Aramco, angreps. Attacken slog ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?