Tjänsten God Hjälp lanserades i slutet av mars, som ett initiativ inom ramen för kampanjen ”Action against Corona”, som stiftelsen Norrsken och Dagens industri dragit i gång.
Läs mer: Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter
Tanken är att frivilliga anmäler sig för att göra inköp av mat och apoteksvaror till personer som tillhör en riskgrupp och behöver stanna hemma.
Målet är att minska trycket på vården och att fler liv på så sätt ska räddas, men redan i starten flaggade Stefan Krook för att många i riskgrupperna är aktiva personer som gärna vill kunna gå och handla och utföra andra ärenden själva.
Så har det också blivit, visar erfarenheterna från de första fem månaderna som tjänsten varit igång.
”Men har man startat något får man ta det i mål. Vi ser dessutom att andra initiativ slutar serva riskgrupperna i vissa kommuner, men faran är inte över ännu så vi håller uppe det här”, säger Stefan Krook.
Samtidigt öppnar God Hjälp för registrering av andra uppdrag än inköp av livsmedel och apoteksvaror.
För att finansiera den fortsatta driften går Coop och Axfood in med 150.000 kronor vardera.
God Hjälp-tjänsten ska uppfattas som trygg förmedlare av volontärer genom att alla identifierar sig med Bank-ID för att få utföra uppdrag.
Lanseringen skedde i en tid då landet rustade för något som Stefan Krook närmast liknar vid ett krigstillstånd, efter dramatiska rapporter om läget i bland annat Italien.
”Den största lärdomen för mig som entreprenör är att behov inte är lika med efterfrågan. Behovet kunde vi ju se hela våren, där personer i riskgrupperna gick och stångades i matbutikerna trots att de inte borde vara där. Så behovet fanns, men det räckte inte för att det skulle bli så stor efterfrågan på God Hjälp som vi rustade oss för.”
Han tror att det finns flera förklaringar till det, dels önskan att klara sig själv och inte hamna i tacksamhetsskuld till någon annan, dels att handla i butik blev ett av få möjliga utflyktsmål när mycket annat var stängt eller inte gick att göra för personer i riskgrupperna.
”Dessutom har e-handeln kunnat skala och hjälpt till att täcka en stor del.”
Därför blev det inga tiotusentals uppdrag, utan snarare några hundra i månaden – och de 6.000 volontärer som registrerat sig på God Hjälp-sajten har inte ens fått utföra ett uppdrag vardera. Samtidigt har närmare 2.000 personer ur riskgrupperna registrerat sig.
”Majoriteten av dem har dock inte lagt något uppdrag och när vi försökt undersöka det visar det sig att de haft oss som backup, ifall någon är bortrest eller inte kan hjälpa till. Så det har väl ändå skapat någon slags trygghet.”
Varken han eller H&M Foundation, som finansierade starten med en miljon kronor, ser det dock som ett misslyckande.
H&M-stiftelsens globala chef Diana Amini hoppas bland annat kunna dra slutsatser inför andra satsningar.
”En fördel vi har som stiftelse är att vi kan gå in i tidiga skeden för att testa nya sätt och nya lösningar. Då kan det gå åt många olika håll, men det finns samtidigt många lärdomar som är otroligt viktiga att identifiera. I det här fallet handlar det inte minst om att God Hjälps plattform samlat så många olika aktörer bland matvarukedjorna i ett och samma samarbete, i stället för att alla hade startat något eget”, säger Diana Amini.
Just erfarenheterna av hur konkurrenter samarbetar för att hitta gemensamma lösningar tror hon kommer till nytta när stiftelsen ska tackla andra samhällsutmaningar framöver.
”Sen är det inte så att God Hjälp inte har funkat, utan tjänsten har betytt oerhört mycket för dem som har fått hjälpen och kanske inte har haft någon annan”, säger hon.
Stefan Krook varnar dessutom för att blåsa faran över, eftersom det kan komma nya coronautbrott – och då finns tjänsten redo att användas, till exempel vid fall av lokala utbrott.
”Jag känner att vi har ett ansvar och att God Hjälp gör nytta samtidigt som det inte är läge att säga att vi har full koll på corona och inte behöver tjänsten längre. Tänk om det kommer en andra våg eller många lokala utbrott, då känns det inte ansvarsfullt att ha byggt upp det här och lägga ner det nu. Så vi håller tjänsten öppen, åtminstone till årsskiftet.”
Läs mer: Ny tjänst hjälper till med matinköp under coronakrisen – H&M-sfären stöttar