Annons

Axfood: Inflation i matpriserna väntar

Inflationen börjar märkas i matbutikerna. Dagligvarujätten Axfood skriver upp sina förväntningar på stigande svenska matpriser.

Axfood skriver upp sina förväntningar på svenska matpriser.
Axfood skriver upp sina förväntningar på svenska matpriser.Bild:TT

Svensk inflation stod länge nästan helt stilla, inte minst i matbutikernas kyldiskar. Men i takt med att prisökningarna vaknat till liv överlag under året, börjar även matpriser att klättra.

”Vi uppskattar att matinflationen 2017 kommer hamna kring 2 procent”, skriver Axfood AXFO +0,78% Dagens utveckling i sin rapport för årets tredje kvartal.

Butikskedjan höjer därmed sin bedömning ett snäpp från rapporterna tidigare i år, då bolagets uppskattning formulerades ”inom spannet 1-2 procent”.

Inflationsstatistiken från SCB visar tydligt att matpriserna tagit fart under året. Den årliga ökningstakten för livsmedelspriser accelererade till 2,7 procent i september, från 1,2 procent i våras, enligt den senaste månadsstatistiken för Konsumentprisindex, KPI.

Axfood tar dessutom hem en växande bit av livsmedelskakan.

Bolagets försäljning i jämförbara butiker steg med 4,5 procent under kvartalet juli-september jämfört med ett år tidigare. Samtidigt växte svensk dagligvaruhandels samlade försäljning med 2,2 procent i augusti jämfört med ett år tidigare, enligt SCB: s senaste statistik.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera