Annons

Axel Johnson säljer Mekonomen

Axel Johnson AB säljer sina 26,5 procent av aktierna i bildelskedjan Mekonomen till LKQ Corporation, enligt ett pressmeddelande. Aktieposten är värd nästan 1,46 miljarder kronor.

Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson.
Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson.Bild:Filip Erlind

Axel Johnson har varit huvudägare i bolaget sedan 2006, men lämnar nu över till LKQ Corporation, en global distributör av fordonsprodukter. Dess 26,51 procent av aktierna är värda knappt 1,46 miljarder kronor utifrån fredagens stängningskurs på 153 kronor.

Vid klockan 09.45 på måndagen stiger Mekonomen-aktien med 6,5 procent till 163 kronor.

”Vi är övertygade om att Mekonomen kommer att gynnas av att ha en strategisk huvudägare med industriell erfarenhet och ett globalt perspektiv”, skriver Mia Brunell Livfors, vd på Axel Johnson AB.

Mekonomens omsättning låg på nästan 6 miljarder kronor i fjol.

”Mekonomen Group kommer att drivas separat från LKQ:s övriga europeiska verksamhet, men vi ser fram emot att tillsammans med Mekonomens ledning utvärdera områden där företagen tillsammans kan arbeta på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt”, skriver John S. Quinn, koncernchef och vd för LKQ Europa, i pressmeddelandet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?