1515

Avtalet som för Volvo Cars till börsen

Volvo Cars emitterar preferensaktier för fem miljarder kronor till tre stora svenska institutioner. Aktierna konverteras till stamaktier när Volvo börsnoteras. Som Di tidigare skrivit tidigare planeras börsnoteringen till 2017.

Volvos vd Håkan Samuelsson.
Volvos vd Håkan Samuelsson.Bild:TT

Di skrev förra veckan att Volvo Cars under det här året väntas ta avgörande beslut som innebär att bolaget går mot en börsnotering 2017.

På tisdagsmorgonen bekräftade Volvo Cars avslöjandet. Bolaget tog ett avgörande steg mot en börsnotering när Volvo Cars styrelseordförande Li Shufu och företrädare för Första AP-fonden, AMF och Folksam under helgen tecknade avtal som innebär att Volvo emitterar preferensaktier för fem miljarder kronor till de tre institutionerna.

I pressmeddelandet på tisdagsmorgonen uppger Volvo Cars att preferensaktierna kan konverteras till listade stamaktier i framtiden men inget slutligt beslut om det är taget.

Enligt vad Di erfar är Volvo Cars plan att gå till börsen under 2017. Att så fallet bekräftas också av att Första AP-fonden i sin riskhanteringsplan skriver att ”förvärv får endast ske av sådana aktier eller andra andelar i företag som är, eller inom ett år från emissionen av dem avses bli, noterade vid en börs eller någon annan reglerad marknad”.

Enligt Di:s uppgifter ser Volvo Cars styrelseordförande och ägare Li Shufu det som strategiskt viktigt att ledande svenska institutioner nu investerar tungt i bolaget.

Anledningen till att bolaget inte väljer att gå till börsen nu direkt är enligt Di:s uppgifter att Volvo Cars behöver ytterligare förberedelsetid, dessutom räknar Li Shufu med att Volvo Cars värdering ska stiga ytterligare i närtid när de nya bilmodellerna bevisar sig.

AMF uppger på sin hemsida att pensionsätten investerar 2,5 miljarder kronor i preferensaktier i Volvo Cars.

”Vi är väldigt glada över den här möjligheten att vara med på det som förhoppningsvis blir Volvo Cars resa tillbaka till en position som listat bolag i framtiden. Vi har den senaste tiden tittat noggrant på bolagets utveckling, träffat management och granskat siffror, forskning och det nya modellprogramet. Bilden som framträder imponerar. Volvo Cars är idag ett välskött och lönsamt bolag med en robust tillväxtsstrategi och lovande framtidsutsikter”, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Volvo har tillverkat personbilar i Sverige sedan 1927, och är idag ett globalt företag med huvudkontor i Göteborg. Av bolagets runt 28.500 anställda finns runt 17.800 i Sverige. Tillverkningen som är inriktad på premiumsegmentet är förlagd till Sverige, Belgien och Kina. Under 2015 sålde Volvo Cars mer än en halv miljon bilar i runt hundra länder.

”Jag tror att investeringen i Volvo Cars har potential att bli en riktigt bra affär för våra sparare, det är givetvis vår utgångspunkt. Men därutöver är jag övertygad om att ett framgångsrikt Volvo Cars även stärker Sveriges ställning som framgångsrik industri- och forskningsnation, något som AMF som stor långsiktig investerare har ett brett intresse av att främja”, säger Anders Oscarsson


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?