1515
Annons

Avtalet om vapenvila i Syrien undertecknat

Syriska regimen har undertecknat ett avtal om vapenvila med landets rebeller, enligt Rysslands president Vladimir Putin. Det är oklart vilka oppositionsgrupper som avses.
Regeringsarmén kommer enligt egen utsago att upphöra med sina militära insatser från och med midnatt natten mot fredag, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Bild:TT

Eldupphöret omfattar inte grupperna IS, Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) eller andra grupper med koppling till dem, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Överenskommelsen kommer efter uppgifter om ett avtal om vapenvila framförhandlat mellan Turkiet och Ryssland. Avtalet, som refererades i statliga turkiska medier under onsdagen, skulle ha trätt i kraft vid midnatt natten mot torsdag, men bekräftades inte av regeringen i Moskva.

Nyheten om att Turkiet och Ryssland enats kan tyckas uppseendeväckande, då Ankara och Moskva stått på olika sidor i det syriska inbördeskriget. En av stötestenarna har varit den syriske diktatorn Bashar al-Assad, som får stöd av den ryska regeringen, men som Turkiet vill ha bort från makten, eftersom man anser att hans fortsatta styre omöjliggör en politisk lösning på konflikten.

Relationen mellan regeringarna i Ankara och Moskva nådde en bottennivå i november 2015, då det turkiska flygvapnet sköt ned ett ryskt stridsflygplan i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. De två länderna har dock närmat sig varandra de senaste månaderna, inte minst sedan i augusti, då den ryske presidenten Vladimir Putin tog emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i S:t Petersburg.

De senaste veckorna har regeringen i Ankara stått värd för förhandlingar mellan Ryssland och den syriska oppositionen. Nya samtal väntas på torsdagen, den här gången även med Turkiet, rapporterar al-Jazeera enligt nyhetsbyrån AFP.

Om vapenvilan i Syrien skulle hålla är tanken att den ska utgöra grunden för kommande fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana, mellan Assadregimen och oppositionen. Förhandlingarna i Astana kommer att övervakas av Ryssland och Turkiet, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Vapenvilan ska övervakas av Turkiet och Ryssland, enligt det turkiska utrikesdepartementet. Några samtal mellan den turkiska regeringen och Syriens president Bashar al-Assad är dock inte aktuella, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu, enligt nyhetsbyrån Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?