ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Avtal mellan Sverige och Iran

  • Foto: Jack Mikrut

Sveriges handelsminister Ann Linde tecknar fem avtal med Iran under det officiella besöket.

Till tonerna av Du gamla du fria, vandrade Sveriges statsminister Stefan Löfven på röda mattan till Sadabad Palace i Teheran tillsammans med Irans president Hassan Rouhani. Därefter följde en skallande segersång av revolutionen, som ägde rum för 38 år sedan.

Syftet med besöket är att hjälpa det svenska näringslivet att lyfta den svenska exporten till Iran som varit på sparlåga under sanktionsåren. Under besöket undertecknas fem samarbetsavtal att av de båda ländernas regeringar, från Sveriges sida av handelsminister Ann Linde. Det handlar om avtal som rör innovationer, jämställdhet, väg och transporter, forskningssamarbete och informationsteknologi.

Konkurrensen om iraniernas gunst är knivskarp sedan sanktionslyftet som bland annat öppnat för affärer med landets enorma oljeindustri och som innebär att 312 miljarder kronor i frysta tillgångar görs tillgängliga.

En lång rad länder har tecknat liknande avtal sedan sanktionerna lättades långt ifrån den första. När den kinesiska presidenten Xi Jinping gjorde sitt första officiella besök i landet på fjorton år i fjol undertecknades hela 17 samarbetsavtal.

Också bland grannländerna har Sverige konkurrens. När Finlands president Sauli Niinistö besökte Rouhani undertecknades fyra avtal. Norge har samtidigt tecknat en lång rad samarbetsavtal under fjolåret om olja, shipping och krediter.

Senare under besöket kommer Stefan Löfven även att träffa landets högste ledaren Sayyed Ali Khamenei. 

Pressen på Stefan Löfven att också ta upp frågan om mänskliga rättigheter och kvinnors situation är samtidigt stor vid samtalen. Ett par dagar före resan till Teheran inledde Amnesty International en kampanj för den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali som har suttit fängslad i Teheran sedan i maj och som riskerar dödsstraff. Ett annat tema i samtalen är kriget i Syrien. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies