Annons

Avgörande vägval i Skottland

Valet i Skottland står åter mellan självständighet och brexit.
”När vi vet vad det blir för överenskommelse med EU kan vi bestämma om vi vill acceptera den eller lämna Storbritannien”, säger parlamentsledamoten Margaret Ferrier som på torsdag ska försvara SNP i Rutherglen utanför Glasgow.

 

SÄLJER IN SIG. Margaret Ferrier representerar Skotska nationalistpartiet i det brittiska parlamentet. Hon har ett litet kampanjkvarter i Rutherglen utanför Glasgow och kämpar för att bli omvald bland annat genom att knacka dörr, en viktig del av valrörelsen.
SÄLJER IN SIG. Margaret Ferrier representerar Skotska nationalistpartiet i det brittiska parlamentet. Hon har ett litet kampanjkvarter i Rutherglen utanför Glasgow och kämpar för att bli omvald bland annat genom att knacka dörr, en viktig del av valrörelsen.Bild:Jack Mikrut

 Skotska nationalistpartiet tog 56 av 59 platser från Skottland i det brittiska valet 2015, främst på bekostnad av Labour, som bara fick en plats.

I SNP-vågen slog Margaret Ferrier ut en populär Labourrepresentant med 53 mot 35 procent, en av valets många överraskningar.

”Han arbetade hårt. Nu måste jag arbeta ännu hårdare”, sa hon efter valsegern.

Liksom många andra SNP-sympatisörer har Margaret Ferrier lämnat Labour för sitt nya parti.

”Egentligen lämnade jag inte Labour utan partiet lämnade mig. Det hände efter att Tony Blair blev premiärminister 1997. Partiet gick åt höger, och sedan ljög de om Iraks kärnvapen.”

Margaret Ferrier gick in i SNP 2011 och började engagera sig på allvar 2014 inför folkomröstningen om självständighet från Storbritannien.

”Jag kampanjade samtidigt som jag arbetade heltid med försäljning på ett byggbolag. Klev upp halv sju, jobbade till fyra, och var sedan ute varje kväll och varje helg för att övertyga folk. Det funkade eftersom jag är lite av en arbetsnarkoman”, säger Margaret Ferrier.

Även om hon mötte starkt stöd i sitt eget område röstade 55 procent av skottarna emot självständighet efter en hätsk slutkampanj.

”Sedan började folk i partiet fråga om jag skulle ställa upp i Westminster (parlamentet). Jag hade aldrig tänkt på det”, säger Margaret Ferrier, som lät sig övertalas.

Därefter började den interna granskningen. Hennes kunskaper om partipolitik, förmåga att ta fram innehåll för debatter, hantera medier och leda teamet synades.

Redan efter två år i Westminster är det dags för en ny valkampanj, eftersom premiärminister Theresa May har utlyst val för att få extra kraft i brexitförhandlingarna.

Margaret Ferrier har ett litet kampanjkvarter, två pyttesmå rum, på en tvärgata till Main Street i Rutherglen, en tidigare kolgruvestad som har blivit förort till Glasgow en kvart bort med tåg.

”I förra valkampen fick vi ett bra mottagande, med mycket stöd för SNP vilket visade sig stämma med resultatet. I år möter vi fler osäkra väljare. Vi vet inte vad det beror på, om de tidigare har röstat på Labour eller något annat”, säger Margaret Ferrier.

Hon säger att Tories siktar mot att vinna elva mandat i Skottland, medan det finns en risk att Labour blir helt utan mandat i landsdelen.

SNP vill bevaka Skottlands intressen i brexitförhandlingarna.

”Vi bad om att vår röst skulle bli hörd. Theresa May sa att alla landsdelar skulle vara med i förhandlingarna men har nu backat från det.”

I stället ska det färdiga avtalet gå genom ett brittiskt parlament, där Tories väntas ha majoritet efter valet på torsdag. Därför behövs ett starkt SNP i parlamentet, enligt Margaret Ferrier.

”SNP är det enda riktiga oppositionspartiet. Det är för mycket internt käbbel i Labour.”

Över 60 procent av skottarna röstade för att stanna i EU.

”Brexit skulle vara allvarligt för Skottland. Det skulle kosta 80.000 jobb och 11 miljarder pund (drygt 122 miljarder kronor, Di:s anm) i investeringar”, säger Margaret Ferrier och hänvisar till en rapport från det oberoende ekonomiska forskningsinstitutet Fraser of Allander.

”Vi vill skydda vårt jordbruk och vårt fiske. En åldrande befolkning gör att vi behöver invandring. Vi behöver uppmuntra folk att komma hit för att arbeta eller studera”, säger Margaret Ferrier.

”När vi vet vad det blir för överenskommelse med EU kan vi bestämma om vi vill acceptera den eller lämna Storbritannien”

SNP vill begära mandat för en ny folkomröstning om självständighet, hösten 2018 eller våren 2019.

”Vi har varit vana vid att Tories eller Labour bestämmer åt oss. På egen hand skulle vi ha kontroll över all inkomstskatt och kan förbättra det sociala systemet”, säger hon.

Att knacka dörr är en viktig del av valrörelsen eftersom väljarna i första hand ofta röstar för en person, inte ett parti.

”Det finns 52.000 hushåll i valkretsen så vi kan inte nå alla, men vi lämnar i alla fall information i brevlådan”, säger Margaret Ferrier på väg ut till ett område med nästan identiska parhus, alla i olika nyanser av grått.

Hon ställer två frågor: Vilket parti identifierar du dig närmast med, och kan jag räkna med din röst den 8 juni?

Först vid femte dörren får hon napp – men mannen säger att han är osäker men inte kommer att rösta på SNP.

Två dörrar längre ned får Margaret Ferrier tag i ett äldre pensionärspar, där bägge är SNP-supportrar.

”Pensionärer har alltid trott att Tories skulle ta hand om dem, men nu begränsas pensionerna. Nu vill de att äldre personer ska tvingas sälja familjehemmet för att betala för sin vård”, säger Margaret Ferrier och får nickar till stöd innanför dörren.

Efter att ha kunnat bocka av två säkra SNP-röster i sitt formulär går hon vidare till nästa dörr.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera